Quantcast
Channel: Shoegazing
Viewing all 698 articles
Browse latest View live

Recension – Alfred Sargent Exclusive Hunt Chestnut

$
0
0

Alfred Sargent är utan tvekan det mest väletablerade märket som recenserats här, men då jag ofta får frågor från läsare som vill ha mer info om dem känns det ändå relevant. Dessutom är recensionsexemplaret som kommer från Skomaker Dagestad utrustade med en Wensum-sula, och då den här nya generationen av tunna gummisulor växer enormt i popularitet känns det intressant att prova dessa och dela erfarenheten.

 

For international readers, please use the translation tool available on the right hand side of the page (at the bottom on mobile phones).

 

Skorna som recenseras är dessa full brogues.

Skorna som recenseras är dessa full brogues.

 

FAKTA:
Märke: Alfred Sargent
Modell: Hunt (från Exclusive-serien)
Färg: Chestnut
Läst: 104
Storlek: UK10,5 F-vidd (standard)
Sula: Enkel Wensum-gummisula
Pris: 4250 NOK (ca 4500 SEK) (skorna är betalning för kommande annons)

 

Tillverkaren

Alfred Sargent är som sagt en mycket välkänd tillverkare, som precis som de flesta brittiska skomärken har sitt ursprung i Northampton, i den lilla staden Rushden. Det var 1899 som Alfred tillsammans med sönerna Frank och Harry startade Alfred Sargent & Sons. Idag är det fjärde generationens Sargent vid rodret, Paul Sargent, men hans tid har varit tuff. Vid slutet av 90-talet och början av 00-talet var Alfred Sargent i stora ekonomiska bekymmer, och gick i konkurs två gånger under några års tid. De här åren sargade Sargents rykte rätt ordentligt, många återförsäljare var förbannade på kraftigt försenade eller till och med uteblivna leveranser och dålig kommunikation.

 

Gammal bild från Alfred Sargent-fabriken back in the days. Bild: Gentleman's Gazette

Gammal bild från Alfred Sargent-fabriken back in the days. Bild: Gentleman’s Gazette

 

Vid den sista konkursen stod Crockett & Jones redo att köpa upp Sargent-fabriken för att införliva sin egen produktion där, men tillslut kom franska Manfield-gruppen (som äger bla Bowen och har franska agenturen för Alden mfl) in och såg till att AS kunde leva vidare. De strukturerade upp företaget och fick ordning på administration och så vidare, samtidigt som Gaziano & Girling tillverkade sina skor i deras fabrik och gav ovärderlig kunskap till Sargent. Härefter stöptes Alfred Sargent om och lämnade de mer budgetbetonade skorna som man tidigare fokuserat på och lanserade, tydligt Gaziano & Girling-influerade, linjerna Exclusive och Handgrade som är skor i övre mellanpris- och premiumsegmenten. Hjärnan bakom detta var Chay Cooper (senare Wildsmith numera Crockett & Jones) ihop med Paul Sargent. Nya Alfred Sargent har sakta men säkert vunnit mark runtom i världen, och gamla återförsäljare börjar så smått våga ge sig på att sälja AS igen nu när de börjat förstå att det inte är samma dåligt skötta företag som en gång i tiden ställde till det för dem. En stor del av Sargents produktion är också för amerikanska J. Crew (här är det dock skor av lite enklare standard än nämnda seriern) som innebär en stabil basinkomst för företaget.

 

Beställning

Alfred Sargent är ett väletablerat märke, men som sagt så har problemen kring millenieskiftet för företaget gjort att antalet återförsäljare idag är färre runtom i världen än vad det var under 80- och 90-talen. I Sverige finns märket hos Agata Sax i Uppsala och möjligtvis på något enstaka ställe till. Dessutom har J. Lindeberg ett samarbete med företaget och släpper varje år ett antal modeller gjorda till Exclusive-standard, som dock tyvärr numera bara säljs i deras flag ship store i Stockholm. Lite märkligt, då vad jag förstått på butikspersonal på andra håll så har det ändå funnits en efterfrågan, men möjligt att marginalerna är betydligt lägre på dem och därför mindre intressanta att sälja än J. Lindebergs vanliga modeller av betydligt sämre kvalitet. Annars finns Alfred Sargent naturligtvis att köpa via nätet på flera olika håll.

 

-

Läckra midjor på ett par AS Esclusive med deras ekgarvade lädersulor.

 

Mina skor kommer från Skomaker Dagestad i Oslo, skomakaren och butiken med Nordens bredaste utbud av kvalitetsskor, som vuxit enormt de senaste åren (mer om dem kan man läsa i det här reportaget). De har ett antal make-ups unika för butiken från Exclusive-serien som alla har Wensum-sulor, mig veterligen första omgången med den typen av sula som Alfred Sargent gör. Modellerna de har är plain cap toe oxforden Armfield i svart och mörkbruna nyansen Espresso, full broguen Hunt i chestnut, och balmoral-oxforden Wilson i Vintage Cherry, alla dessa på 104-lästen med svagt fyrkantig tå. Sedan en svart wholecut med medaljong, Hurst, och svarta saddle oxforden Eton som båda är på 99-lästen med en rund tå. Utöver dessa har de också några vanliga Exclusive-modeller och modeller från Alfred Sargents nygamla Country-serie som är lite enklare i standarden överlag än Exclusive.
Om man inte har möjlighet att besöka Oslo kan man beställa från Skomaker Dagestad via mail, och de har nyligen öppnat upp en betaversion av deras nya webbshop som kommer vara igång helt och fullt till våren. I dagsläget finns bara ett begränsat utbud med skor i shopen.

Dagestad ligger i nivå med eller strax under England när det gäller priserna på Alfred Sargent. Exclusive kostar ca 4 500-4 700 SEK, och Handgrade ligger på ca 7 000 kronor. Country-serien ligger mellan 3500-4000 kronor i de flesta fallen.

 

Allmänt om skorna

Hunt är en klassisk full brogue i färgen chestnut, som i Alfred Sargents fall är mer av vanlig ljusbrun än det lite ljusbrunröda som ofta kallas chestnut. Den har en mild burnishing på tå och häl som inte riktigt är i nivå med exempelvis Edward Green eller Gaziano & Girling, men duglig. 104-lästen med sin svagt fyrkantiga tåform är en ganska ovanlig läst, och normalt görs Hunt på 109 som har en mandelformad tå. Wensum-gummisulan är i princip omöjlig att skilja från en lädersula från sidan, skorna är precis lika nätta som vanliga lädersulade. De levereras i skokarton med två skopåsar och en putstrasa, och jag beställde också lästade skoblock som precis som skorna är märkta med Skomaker Dagestads logotyp.

 

Ljusa full brogues gör sig utmärkt till udda byxor och kavaj i lite ledigare utförande eller jeans.

Ljusa full brogues gör sig utmärkt till udda byxor och kavaj i lite ledigare utförande eller jeans.

104-lästen har en svagt fyrkantig tå.

104-lästen har en svagt fyrkantig tå.

Här ses den tunna, räfflade gummisulan Wensum.

Här ses den tunna, räfflade gummisulan Wensum.

 

 

Konstruktion och material

Alfred Sargents skor är alla Goodyear-randsydda, och på Exclusive- och Handgrade-linjen är de lädersulade skorna ritsnedlagda med en rätt ordentlig “fiddle waist” och ekgarvade sulor. Misstänker att sulorna är från brittiska Baker, då de inte känns som JR-sulor. På mina Hunt är det dock som sagt ett par Wensum-sulor, som är en tunn gummisula med ett lite räfflat mönster. Avlappssömmen är som i princip alltid när det gäller gummisulor öppen. Nu har jag bara använd skorna ett 15-20 tal gånger kanske så inte något direkt slitage på sulorna än, men enligt uppgift ska slitstyrkan vara riktigt god. Känslan är mer åt lädersulhållet än Dainite, men att gummisulor (i mitt tycke) böjer sig på ett sätt som inte känns lika naturligt som lädersulor kommer man inte ifrån. Det är dock så klart bara en smaksak om man tänker på sådant, och vilken vikt man i så fall lägger vid det.

Wensum-sulan dök upp på marknaden på allvar för ett par år sedan, och har efterföljare som Edward Greens R1-sula eller så kallade City-gummisulor som finns hos vissa tillverkare. Det handlar om tunna gummisulor, som är som en vanlig lädersula i tjocklek och utseende från sidan. Är egentligen främst vid midjan som man ser skillnad mot lädersulade, som även om den är relativt smal är svårare att jobba lika tajt mot ovanlädret som med lädersulor. De är i mitt tycke ett utmärkt alternativ istället för att sätta på gummislitsula på lädersulor, och gör sig utmärkt regniga dagar eller milda vinterdagar. De isolerar också mot kyla bättre än lädersula.
Många vittnar om en kraftigt ökad efterfrågan på Wensum-sulor och dess likar, de fyller onekligen ett tomrum mellan lädersulor och lite grövre och tyngre Dainite-sulor som stadsbor i främst norra delarna av Europa och Amerika vurmar för. I övrigt är Alfred Sargent alltid elegant och prydligt gjorda, med relativt tajta sulkanter och klack, och med läder som håller minst lika god nivå som exempelvis Crockett & Jones Benchgrade. Tåhättan är i plastmaterialet celastic, hälhättan i så kallad läderboard (sammanpressat läderslipdamm och lim).

 

På foten.

På foten.

Här ser man hur broguemönstret från vamp och häl möts ovanför främre delen av klacken.

Här ser man hur broguemönstret från vamp och häl möts ovanför främre delen av klacken. En ganska skarpt designad variant av modellen.

Traditionellt utformad medaljong.

Traditionellt utformad medaljong.

 

Mitt par har utsatts för extremt hård behandling under sin korta livstid, med flera dagar i riktigt pissväder, bland annat en dag i Köpenhamn som är bland det värre jag varit med om där jag gick med totalt dyngsura skor i över tio timmar. De har dock återhämtat sig gott från allt detta, med ett undantag och det är att det bildats något mörkare ringar runt snörhålen, troligtvis efter att textilmaterial som ligger runt dem för att förstärka hålen hållit fukten längre och gjort att vattenmärkena bildats. Kommer dock mildras med användning och kräm och polish.

Jag gillar att Hunt är en full brogue med ganska skarpa konturer i mönstret, med hälkappa och vinge som har rätt kantiga hörn och går långt in mot skon och nästan möter varandra vid nedre siddelen. Det ger en karaktär åt den men på ett diskret sätt, många inte riktigt kan sätta fingret på vad som är lite annorlunda med den.

 

Passform

Alfred Sargent är generellt ganska standard i storleken. Då jag har lite fotproblem har jag upplevt dem som lite tajta i min vanliga storlek UK10, så här gick jag upp till 10,5 i F-vidd, standard. De är aningen långa, men i övrigt sitter de helt okej, och då fötternas bredaste del hamnar relativt rätt i förhållande till skornas flexpunkt så fungerar det. De är skapligt bekväma och gick fort att gå in.
104-lästen är inte min favorit från Alfred Sargent, den är lite tam och intetsägande i mina ögon. Jag föredrar Hunt på 109-lästen med sin mandelformade och väldigt asymmetriska tå. Det är så klart dock en smaksak.

Jämför man med referensskon Loake Aldwych på Capital-lästen så har jag ju den i storlek UK10, så blir på ett sätt lite vårt att jämföra då dessa är i annan storlek. Men de är faktiskt ganska lika varanda trots halvan i storleksskillnad, och Loake är som bekant rätt stora i storlekarna. Insteget är relativt normalt, och tåpartiet rätt rymligt.

 

Chestnut-färgen nästan glöder i vissa ljus.

Chestnut-färgen nästan glöder i vissa ljus.

 

Sammanfattning

Alfred Sargent Exclusive är en intressant serie med eleganta skor som närmast konkurrerar med Crockett & Jones Handgrade och Cheaney Imperial. Det är gediget tillverkade brittiska skor. Mina ljusbruna full brogues med tunna Wensum-gummisulan är en utmärkt sko för regniga dagar i stan, till lite mer ledig klädsel. Sulan är ett utmärkt mellanting av lädersula och Dainite-sula.

 

Birds view.

Birds view.

Rätt smala midjor för att vara med gummisula.

Rätt smala midjor för att vara med gummisula.

Insidan.

Insidan.

À la Gaziano & Girling har AS betydligt kortare hälare än vad som oftast används, för att enklare kunna göra midjorna smalare.

Glänsande bakparti.

Framifrån...

Framifrån…

...och bakifrån.

…och bakifrån.

Märkta med Skomaker Dagestads emblem.

Märkta med Skomaker Dagestads emblem.

På bilderna är det ett par generiska block i skorna, då dessa lästade block specialgjorda för Dagestad inte hade kommit än. Betsat trä gjorda av brittiska Springline, som också gör Sargents egenmärkta skoblock.

På bilderna är det ett par generiska block i skorna, då dessa lästade block specialgjorda för Dagestad inte hade kommit än. Betsat trä gjorda av brittiska Springline, som också gör Sargents egenmärkta skoblock.

En bild från när de används i ruskigt väder, och blivit ganska så blöta.

En bild från när de används i ruskigt väder, och blivit ganska så blöta.

Så här ser skorna ut efter en tids användning.

Så här ser skorna ut efter en tids användning.

 


Reflektion –“Olidligt jobba i skoindustrin”

$
0
0

Citatet ovan är rubriken till en TT-artikel som publicerats i bland annat DN och GP idag, skriven av Moa Kärnstrand. Den handlar om de usla arbetsförhållanden som råder i många skofabriker i Kambodja, med exempel från en underleverantör till Puma. Artikeln är ett skrämmande exempel som tydligt visar på varför det är bättre för människor, miljö och djur att köpa kvalitetsskor.

 

“Skoindustrin i Kambodja växer – och i spåren av den lider arbetare som blir sjuka efter långa dagar bland tunga kemikalier.
– Det svårt att andas, speciellt om man inte har mask. Men det är för varmt att ha mask, säger arbetare Nhim Navy, 31 år.

I ett enkelt rum bakom en inofficiell underleverantörsfabrik till skomärket Puma, några mil utanför Kambodjas huvudstad Phnom Penh, bor Pol Pinra, 25 år. Hon jobbar på fabrikens sömnads­avdelning och berättar om den svåra stanken av kemikalier som kommer från lädret hon syr skor av.

– Lukten är hemsk, speciellt på senaste tiden, det är en ny sorts läder. För dem som jobbar med att skära till lädret luktar det ännu värre. När jag går till toaletten kan jag känna det och det gör att jag får svårt att andas, berättar hon.”

 

Så inleds Moa Kärnstrands artikel, som är ett nedslag i en smutsig industri, som tvärtemot vad många tror inte bara blir bättre med åren, utan i många fall ännu sämre. Kraven på högre marginaler ökar, vilket gör att man tar till nya typer av kemikalier som är mer effektiva men ännu värre för människor och miljö. Det ser framför allt ut så här i Kambodja, Bangladesh och på vissa håll i Kina och Indien. Det otäcka är att det är ännu värre för de som jobbar i garverierna, som ofta ligger i Bangladesh eller Indien, de som garvar hudarna i alla giftiga ämnen. Och det handlar alltså inte alls bara om sneakerstillverkare som Puma, betydligt bredare än så.

 

Bild från ett garveri i Bangladesh. Bild: Business Week

Bild från ett garveri i Bangladesh. Bild: Business Week (Översta bilden är från en skofabrik i Kambodja, dock ej den som nämns i artikeln. Bilden från: Better Factories )

 

Moa Kärnstrand skriver vidare om problematiken i att det är andra kontroller för skoindustrin än klädindustrin, och att leden av underleverantörer ofta gör det extra svårt för granskning:

“Hon jobbar från sju på morgonen till sex på kvällen, sex dagar i veckan, året om. Vissa fredagar kan hon få gå lite tidigare. Två veckor i månaden jobbar hon även söndagar. Men trots att arbetet på fabriken är slitsamt är hon ändå tacksam – hon har en inkomst. Det är mer än vad många kan säga i Kambodja, som är ett mycket fattigt land.

Arbetare vid olika skofabriker vittnar som samma sak: Starka kemikalieångor under långa arbetsdagar på varma fabriksgolv. Och problemen kan fortgå relativt ostört. De flesta skofabriker granskas nämligen inte av FN-initiativet Better Factories Cambodia, BFC, ett kontrollorgan som alla exporterande klädfabriker i Kambodja måste underkasta sig för att få tillstånd att leverera till utländska märken.

– Skofabriker är fyllda av kemikalier och processer som du inte stöter på i en vanlig klädfabrik, säger Jason Judd, teknisk expert på BFC i Phnom Penh.”

 

-

Här från ett ökänt område utanför Bangladesh huvudstad Dhaka, där det varje dag släpps ut stora mängder miljöfarligt och hälsofarligt avfall från de stora garverierna. Bild: Demotix

 

Jag har skrivit om ämnet tidigare, bland annat i den här artikeln för Manolo att det vi benämner kvalitetsskor är en helt annan sak när det gäller framställning, och går inte att jämföra med dessa fabriker. Det finns enstaka fabriker i bland annat Kina som gör Goodyear-randsydda skor i massor för bland annat den inhemska marknaden och Japan, men där är det ändå ofta europeiska och mindre farliga hudar som används, även om lim och så vidare kan vara rätt dåliga. Och tar man exempelvis Meermins fabrik i Kina eller DC Lewis i Laos och Taiwan så är det pyttenytt-fabriker i sammanhanget (om man jämför de fabriker som gör skräpskor i Asien) som har relativt god arbetsmiljö och som bara använder bra läder från Europas främsta garverier. I europeiska kvalitetsskofabriker och garverier som gör läder åt den här typen av skon är arbetsmiljön god, och de garverier som använder krom (de flesta) och som gör läder för kvalitetsskor har väldigt bra renings- och avfallshanteringssystem.

Det är just på grund av detta som jag brukar prata om betydelsen av att köpa kvalitetsskor, inte bara för att de håller bättre och är bättre för en själv, utan för att påverkan på människor, miljö och djur när man köper dåliga skor är mycket allvarligt i många fall.

 

Guide – Den japanska kvalitetsskomarknaden

$
0
0

Japan är kvalitetsskovärldens enskilt viktigaste marknad, en marknad som på många sätt skiljer sig markant mot övriga världens. Här finns fler europeiska och amerikanska kvalitetsskomärken samlade än i något annat land, samtidigt som det finns en uppsjö av inhemska märken inom både RTW, MTO och bespoke som bara säljs i Japan. Men det är också en tuff marknad på många sätt. Shoegazing ger en överblick över den japanska kvalitetsskomarknaden.

 

Allmän bakgrund

De flesta med ett större intresse för traditionellt konstruerade kvalitetsskor har förstått att Japan är speciellt, och känner till ett antal japanska tillverkare. Det är dock många som inte förstått vidden av hur det ser ut i landet. För att nämna några saker så är avdelningen för kvalitetsskor på Men’s Isetan (ett varuhus helt inriktat på herrmode, som ligger i anslutning till Isetans huvudvaruhus i Tokyo) lika stort som en H&M-butik, och det finns över 50 japanska bespoketillverkare och drygt 25 japanska RTW-märken som i princip bara säljs i hemlandet. En av världens kanske bättre skobutikskedjor är annars World Footwear Gallery, som har tre butiker i Tokyo, där ett stort antal av landets många tillverkare finns representerade i det fasta utbudet eller på de regelbundna trunk shows som hålls. Det är också långt ifrån bara i Tokyo som det finns stort utbud av skor, både butiker och tillverkare finns runt om i landet.

 

Isetans avdelning för kvalitetsskor är gigantisk.

Isetans avdelning för kvalitetsskor är gigantisk.

Som sagt: gigantisk.

Som sagt: gigantisk. Bilder: StyleForum

World Footwear Gallery har inte heller så pjåkigt utbud. Bild: Boq

World Footwear Gallery har inte heller så pjåkigt utbud. Bild: Boq

 

Japan har en anrik inhemsk tradition med kvalitetsskotillverkning, med flera märken som precis som i väst inledde sin verksamhet på 1800-talet. Historien är på många sätt rätt lik Europas eller USA:s, med stor och bred tillverkning under första halvan av 1900-talet, många som försvann under andra halvan av samma århundrade när skotypen såldes allt mindre, och sedan med en ordentlig uppgång sedan millenieskiftet ungefär. Trots den inhemska historien är fascinationen för skor från framför allt Europa men även USA och de märken och bespokeskomakare som finns här enormt stor. Trots att priserna för västerländska skor är väldigt höga på grund av importavgifter, så säljer de bra, och en stor del av japanska bespokeskomakare är tränade i Europa. Det finns lite förenklat två falanger, där ena är de som är skolade i England och den andra de italienskt utbildade skomakarna (med viss spänning mellan dessa). Och man ska vara medveten om att många av de frilansbespokeskomakare som gör jobb åt bespokehusen i London och Paris är japaner, som jobbar där i det dolda. För många europeiska tillverkare betyder den japanska marknaden mycket och det är inte ovanligt att kvalitetskontrollen är högre på det som ska till Japan, delvis på grund av kräsna kunder och då priserna är högre. De flesta har egna japanska agenter, och att komma in på Isetan är oerhört stort för både europeiska och japanska märken.

 

Bespoke/semi-bespoke/MTO

Som sagt så finns det alltså över 50 etablerade bespoketillverkare i Japan, och till den listan läggs det nya med jämna mellanrum. Det är lätt att tro att det är lönsamt att vara bespokeskomakare i Japan, men det är precis tvärtom (precis som i övriga världen, det är egentligen ingen som idag lyckas med att tjäna mycket pengar på bespoketillverkning även om vissa går plus, inte ens Berluti, John Lobb Ltd. eller John Lobb Paris). Då många japanska bespokeskomakare är oerhört noggranna och rent krasst lägger ner alldeles för mycket tid på varje par skor, tjänar de väldigt dåligt. Plus att efterfrågan faktiskt är mindre än utbudet, just på grund av att det finns så himla många bespokeskomakare. Och de konkurrerar också med många av de europeiska husen som regelbundet besöker landet, och ofta har ganska gott om kunder, trots att ett par bespokeskor som kostar drygt 30 000 SEK i Europa går på ca 50 000 i Japan på grund av importskatterna.
De flesta japanska skomakarna är ekonomiskt stöttade av släktingar eller liknande, framför allt inledningsvis i karriären under lärlingskapet (som sagt genomförs det ofta i Europa hos etablerade bespokeskomakare här, och många går också på skolor som vid London College of Fashion, Sarteco Fashion School i Napoli eller dylikt) och de första åren inom yrket (många bor hemma hos sina föräldrar). Och för många slutar äventyret redan efter några år, det håller inte ekonomiskt och de får ge upp drömmen om att leva som beställningsskomakare.

 

Bespokeskor från Marquess, här på hans ena huvudläst med fyrkantig tå.

Bespokeskor från Marquess, här på hans ena huvudläst med fyrkantig tå.

Marquess sulor är oerhört eleganta och rena, här dessutom utan gummiklackdel längst bak, vilket kanske inte är så praktiskt men vackert.

Marquess sulor är oerhört eleganta och rena, här dessutom gjort utan gummiklackdel längst bak, vilket kanske inte är så praktiskt men vackert. Bilder: StyleForum

Bland den vackraste nåtlingen jag sett. Notera exempelvis sömmen som går på insidan av facingen precis nedanför snörningen, och hur tajt den bakre sömmen vid tåkappan ligger kanten. Bild: TYE Shoemaker

Bland den vackraste nåtlingen jag sett, på ett par från TYE Shoemaker. Notera exempelvis sömmen som går på insidan av facingen precis nedanför snörningen, och hur tajt den bakre sömmen vid tåkappan ligger kanten. Bild: TYE Shoemaker

 

När du är ny som bespokeskomakare i Japan kan du inte ta betalt mer än kanske max 20 000 SEK för ett par, och då kvalitetskraven är så höga lägger många över 100 timmar på ett par. Då blir det inte mycket över att leva på. Som exempel kan vi ta Marquess, som är Shoji Kawaguchi (lästtillverkning, bottning, finishing) och hans fru Yuriko (mönster, tillskärning, nåtling) som lägger ner sammanlagt omkring 120 timmar på ett par, som de tidigare tog 25 000 SEK för. Det innebär ca 150 kr/timmen för båda två att dela på. Nu sedan Shoji lämnat sitt jobb som frilans för Gaziano & Girling och fokuserar enbart på egna märket har de kunnat höja priserna något (ca 30 000 kr), men fortfarande alltså riktigt låga inkomster i ett Japan som är relativt dyrt att leva i. Då rankas ändå Marquess som en av de absolut bästa tillverkarna, med enormt hög nivå på nåtling och bottning.

Den ende japanen som egentligen tjänar bra pengar på bespokeskotillverkning är mytomspunna Hidetaka Fukaya. Han verkar visserligen från Florens men har Japan som en viktig marknad, där hans skor börjar på 60 000 SEK (lägre pris i Europa dock). Det är mer eller mindre konstverk, handmålade detaljer, skor som ofta är oerhört sköra och kanske inte överdrivet praktiska. Italiensk-talande Hidetaka Fukaya har byggt lite av en rock’n’roll myt kring sig själv med mycket alkohol och jetsetliv. Myten kring sig gör att han kan ha gratisarbetande folk som jobbar och lär av honom i hans workshop, vilket också bidrar till att han kan tjäna pengar. Lite som Roberto Ugolini som dock använder detta främst till att kunna hålla nere priserna. Hidetaka Fukaya gör dock också MTO- och RTW-skor åt främst japanska marknaden, det är de som säljs under hans eget namn, bespokeskorna säljs under märket Il Micio (japaner gillar det upplägget av någon anledning, Koji Suzuki kallar sina bespoke för Spigola exempelvis).

 

Många av Hidetaka Fukayas skor är nästan mer experiment och konstverk.

Många av Hidetaka Fukayas skor är nästan mer experiment och konstverk.

HIdetaka Fukaya i egen hög person.

HIdetaka Fukaya i egen hög person. Bilder: Permanent Style

Handmålat. Bilder: Permanent Style

Handmålat. Bild: Gazman

 

Andra välkända japanska bespokeskomakare som precis nämnda Koji Suzuki och Yohei Fukuda tjänar inte jättemycket på bespokeskotillverkningen, där är det främst just semi-bespoke och MTO som är inkomstkällorna. Skor som görs med vissa modifieringar på standardläster eller bara standardläster med modifieringar av modeller. Dessa görs av ett mindre antal anställda i respektives workshops, och håller inte samma nivå som deras bespokeskor. Här finns bättre möjlighet att få lite mer marginaler. Man erbjuder lite olika varianter beroende på tillverkare. Exempelvis Yohei Fukuda har rätt strikt vilka modeller som görs även för MTO, för att få effektivitet i produktionen. Men han erbjuder också semi-bespoke för 18 000 SEK utan fittings, gjorda till ungefär samma nivå som hans bespoke-skor. De allra flesta MTO-skorna är även de handrandsydda, även om det är rätt vanligt att avlappssömmen på dem sys med maskin, till skillnad mot för hand på bespoke.

Andra bespoke-, semi-bespoke- och MTO-tillverkare som är relativt välkända utanför Japan är exempelvis Guild of Crafts (alias för Chihiro Yamaguchi) som ligger väldigt högt i pris, Il Quadrifoglio som gör väldigt nätta skor med smala midjor och små, ganska höga klackar, och Hiro Yanagimachi som ska vara väldigt duktig på passform och som har ett lite annorlunda formspråk med ganska runda läster. En annan värd att nämna är TYE Shoemaker (Tsuyoshi Ohno) som har en fantastisk nåtlare som gör mycket imponerande ovanläder. Bakom märket Main d’Or ligger Eiji Murata som gör mycket eleganta skor, ibland med nästan överdriven glans på exempelvis sulorna, men nivån på hantverket ska ändå vara hög.

 

Sula från Yohei Fukuda. Behöver inte sägas så mycket mer än så.

Sula från Yohei Fukuda. Behöver inte sägas så mycket mer än så.

Ovansidorna på skorna är inte fy skam heller (även översta bilden är på Yohei Fukudas skor). Bilder: Shoe Aristocat

Ovansidorna på skorna är inte fy skam heller (även översta bilden är på Yohei Fukudas skor). Bilder: Shoe Aristocat

Elefantläder från Koji Suzuki.

Elefantläder från Koji Suzuki.

Brutal Faux brogue från Il Quadrifoglio, alltså en wholecut där sömmen syns längs bakkappans insida om man tittar riktigt noga. Bilder: StyleForum

Brutal Faux brogue från Il Quadrifoglio, alltså en wholecut där sömmen syns längs bakkappans insida om man tittar riktigt noga. Bilder: StyleForum

Blankt från Eiji Murata alias Main d'Or. Bild: Bespoke Makers

Blankt från Eiji Murata alias Main d’Or. Bild: Bespoke Makers

 

Det går att hålla på hur länge som helst. Värt att veta är dock att allt är inte guld som glimmar. I princip alla bilder du ser på japanska bespokeskor är fantastiskt imponerande, men enligt de som kan ämnet betydligt bättre än jag och som närstuderat många av de japanska bespokemakarnas skor så är det i många fall inte så fantastiskt när man tittar noga. Det är ibland väldigt blanka ytor och tajta midjor, men gjort på ibland inte hundraprocentigt sätt.
Sedan är också en anledning till att japanska marknaden är tuff kunderna. Japaner har ofta extremt höga krav och kan vara väldigt oresonliga, vilket ställer till problem och orsakar stor press på många bespokeskomakare.
Med det sagt så är det fortfarande så att mycket av det bästa som görs i skoväg idag görs på öarna där ute i Stilla Havet.

 

RTW

Den inhemska RTW-marknaden är som sagt väldigt bra när det gäller kvalitetsskor. Nästan alla märken finns bara i Japan, och är därför mer eller mindre okända i Europa, trots att kvaliteten ofta är rätt hög och priserna i nivå med eller till och med lägre än här i Europa eller USA. Det finns märken som Regal som är jättar, en gång i tiden välkända för enbart högkvalitativa skor men idag säljer de mer av billigare skräpskor. Dock har de fortfarande (till skillnad mot exempelvis amerikanska ekvivalensen Florsheim) behållit finare serier med schyssta kvalitetsskor, och erbjuder till och med bespoke (om än i lite simplare form) i deras huvudbutik i Tokyo.

 

RTW-double monks från Union Imperial. Bild: Sartorial Journal

RTW-double monks från Union Imperial.

Sula på skor från samma märke. Bilder:

Sula på skor från samma märke. Bilder: Seicachio Union

Miyago Kagyo gör riktigt fina RTW-skor med handrandsöm.

Miyago Kagyo gör riktigt fina RTW-skor med handrandsöm.

Trevlig sula på en Miyagi Kagyo-sko. Bild: Claymoor's List

Trevlig sula på en Miyagi Kagyo-sko. Bild: Claymoor’s List

 

En av de starkast lysande stjärnorna på japanska RTW-himlen just nu är Miyagi Kagyo som gör Goodyear-randsydda skor med mycket brittiska influenser i några olika prisklasser, där topplinjen för ca 3200 SEK i inhemska magasin jämförs med brittiska premiummärken som Edward Green och Gaziano & Girling (och här gör man mer än bara inspekterar dem och bär dem en tid, i exempelvis LAST-magazine och Men’s Ex plockas skorna ofta isär fullständigt och bedöms av experter). Nu har japanska tidningar visserligen en tendens att övervärdera landets egna produkter, lite som att svenska tidningar i alltid öser beröm över precis allt Volvo gör, men även från mer opartiska källor är utlåtandet att det är väldigt mycket skor för pengarna.

En annan väldigt intressant RTW-aktör är Union Imperial, vars skor uteslutande är handrandsydda med läder från franska garveriet D’Annonay (de flesta japanska tillverkare, framför allt bespoke men även ner på RTW använder europeiskt läder). Deras billigaste linje börjar på drygt 2000 SEK och tillverkas i Kina, sedan har de en mellanlinje som görs delvis i Kina, delvis i Japan, för ca 2600 kronor, och helt japanskt tillverkade topplinjen kostar drygt 3800. Union Imperials skor är alltså handrandsydda, men med avlappen gjord med maskin, vilket går under benämningen “9/10 handmade”.

 

Corno Blus RTW görs av japanska Central Shoes, dessa är i ödleläder. Bild: Corno Blu

Corno Blus RTW görs av japanska Central Shoes, dessa är i ödleläder. Bild: Corno Blu

Sula på en sko från just Central Shoes, men då under eget märke.

Sula på en sko från just Central Shoes, men då under eget märke.

Shinsho gör RTW-skor i grövre stuk. Bild Ingenuity

Shinsho gör RTW-skor i grövre stuk. Bild: Ingenuity

 

Den här graderingen och öppenheten med hur skorna är tillverkade är något jag verkligen uppskattar med den japanska kvalitetsskomarknaden. I västvärlden är allt “handgjort”, från durksydda sisådär-skor till helt handgjorda bespokeskor gjorda från grunden av en och samma person. Att det i de flesta fallen handlar om människor som för skorna genom handstyrda maskiner i stora fabriker hindrar inte tillverkarna från att slå på stora trumman om “handgjorda hantverksprodukter”. För den oinsatte är det väldigt svårt att sålla i vad som är vad. I Japan kategoriserar de flesta tillverkarna enligt ett system där “7/10 handmade” är det som vi ibland kallar benchgrade i Europa, alltså Goodyear-randsydda skor där alla större moment och många mindre görs med maskiner i olika former. “8/10 handmade” är fortfarande Goodyear-randsydda skor men med lite fler handgjorda moment, från Crockett & Jones Handgrade och uppåt kan man säga, jämfört med de Europeiska RTW-tillverkarna. Nästa nivå, “9/10 handmade” är handrandsydda skor med väldigt många moment som görs helt för hand, dock sys fortfarande avlappssömmen med maskin, likt exempelvis Saint Crispin’s och Enzo Bonafé. Det är först “10/10 handmade” som är handrandsydda skor med avlappen sydd för hand, där egentligen allt förutom ovanlädret (som i princip aldrig sys för hand) görs utan inblandning av maskiner. Det här gäller de flesta bespokeskorna, och exempelvis Vass gör sin RTW på det här sättet, om vi fortsätter med jämförelse med mer välkända européer.

En tillverkare som gör skor med graderingen “7/10 handmade” och 8/10 är Shinsho som gör skor som har ett betydligt grövre formspråk, som ska vara gediget gjorda och går på cirka 3500 SEK. Det är ett par bespokeskomakare som också erbjuder RTW-skor. Ett exempel är redan nämnda Koji Suzuki, en annan är Corno Blu vars RTW görs av japanska tillverkaren Central Shoes, Goodyear-randsydda som börjar på drygt 4000 kronor.

 

För den som vill lära sig mer om japanska skomarknaden kan jag varmt rekommendera den här tråden på StyleForum, där det både finns massvis med info och mycket bilder, främst från användarna Nutcracker och Bespoke Makers, vars blogg också bjuder på en hel del inspiration.

 

Vacker bespoke från Hiro Yanigamichi

Vacker bespoke från Hiro Yanigamichi.

Klassisk Hiro Yanigamichi-form på den här lite speciella adelaide-modellen. Bilder: Hiro Yanigamichi

Klassisk Hiro Yanigamichi-form på den här lite speciella adelaide-modellen. Bilder: Hiro Yanigamichi

Masuru Okayama är en annan utflugen japansk bespokeskomakare, som huserar i Hong Kong. Precis som Yanigamichi har han en ganska karäkteristisk lästform, som påminner en del om Anthony Delos med långa linjer och en stadig sluttning över vampen mot den ganska spetsiga tån. Bild: Bespoke Makers

Masuru Okayama är en annan utflugen japansk bespokeskomakare, som huserar i Hong Kong. Precis som Yanigamichi har han en ganska karäkteristisk lästform, som påminner en del om Anthony Delos med långa linjer och en stadig sluttning över vampen mot den ganska spetsiga tån. Bild: Bespoke Makers

En MTO-chukka från Clematis.

En MTO-chukka från Clematis.

Samma sko som ovan, angenäma former. Bilder: StyleForum

Samma sko som ovan, angenäma former.

Atelier Grandpa är ett mindre RTW-märke.

Speciell bespokesko från Atelier Grandpa (Yada Atsuki).

RTW lazy man från Central Shoes, som trots relativt låg prissättning har detaljer som den inåtlutande, "tapered", klacken.

RTW lazy man från Central Shoes, som trots relativt låg prissättning har detaljer som den inåtlutande, “tapered”, klacken.

Självklart huserar solens rike också professionella skoputsare. En av de mest välkända är Matsumoro, som skapar otrolig glans över hela skorna med enbart kräm. Glansen behålls därför rätt väl även där de veckas, vilket man kan se på hans egna skor här på bilden.

Självklart huserar solens rike också professionella skoputsare. En av de mest välkända är Matsumoro, som skapar otrolig glans över hela skorna med enbart kräm. Glansen behålls därför rätt väl även där de veckas, vilket man kan se på hans egna skor här på bilden.

Patinering är det relativt få japaner som jobbar med än så länge. Il Quadrifoglio gör det dock, här ett exempel.

Patinering är det relativt få japaner som jobbar med än så länge. Il Quadrifoglio gör det dock, här ett exempel.

Det gör han även på sulorna.

Det gör han även på sulorna.

Ruggigt smal midja och liten klack på ett par semi-brogues från nya bespokeaktören Zootie-Ide (Ide Yosuke).

Ruggigt smal midja och liten klack på ett par semi-brogues från nya bespokeaktören Zootie-Ide (Ide Yosuke).

Här är ett exempel på en sko som kan se imponerande ut vid första anblick, men tittar man lite närmre bakom alla ritsar och glans ser man att arbetet lämnar en del övrigt att önska. Gjord av Yuki Shirahama Bottier.

Här är ett exempel på en sko som kan se imponerande ut vid första anblick, men tittar man lite närmre bakom alla ritsar och glans ser man att arbetet lämnar en del övrigt att önska. Gjord av Yuki Shirahama Bottier.

Två bespoke-samples från Marquess.

Två bespoke-samples från Marquess, här hans runda läst.

Nåtling gjord av Yuriko på Marquess.

Nåtling gjord av Yuriko på Marquess.

Guild of Craft har sedan några år tillbaka sådana här speciella läderskoblock. Läckra, med vissa fördelar, men också nackdelar då läder aldrig kan bli lika styvt som trä.

Guild of Craft har sedan några år tillbaka sådana här speciella läderskoblock. Läckra, med vissa fördelar, men också nackdelar då läder aldrig kan bli lika styvt som trä. Bilder ovan: StyleForum

Penny Loafer från Corno Blu.

Penny Loafer från Corno Blu. Bild: Bespoke Makers

Och en annan penny loafer gjord av Masahito Furuhata.

Och en annan penny loafer gjord av Masahito Furuhata.

 

Köpguide – Tre outsiders nr. 9

$
0
0

Franskt, fransk-ungerskt och italienskt bjuder dagens tre outsiders-inlägg på. Några av alla de hundratals relativt okända kvalitetsskomärken som finns på marknaden, som förtjänar lite mer uppmärksamhet än vad de ofta får, åtminstone på våra breddgrader.

 

Caulaincourt

Läckert från franska Caulaincourt.

Läckert wholecut från franska Caulaincourt (översta bilden är från samma märke).

 

Att Frankrike svämmar över av kvalitetsskomärken har jag pratat om tidigare här på bloggen. Här är ännu en fransos: Caulaincourt Paris. Grundat av Alexis Lafont för fem år sedan, som relativt snabbt gjort sig ett namn på hemmaplan, och idag har tre egna butiker i den franska huvudstaden. Caulaincourt är väldigt franska skor, med stömlinjeformade läster som är lite kortare än italienarna, och med skor som är nättare än britternas. De jobbar också mycket med patinering, och gör en del rätt extravaganta skor, men också mer traditionella.

 

Svarta double monks med punched cap toe.

Svarta double monks med punched cap toe.

 

Caulaincourt gör skor med flera olika konstruktionsmetoder, Goodyear-randsydda, blake/rapid, blake och bologna. Linjen The Paris Range är deras permanenta uppställning, även om det ibland tillkommer modeller i den. Sedan har de The Club Range som är ett antal nya modeller för varje säsong (vår/sommar, höst/vinter). Prismässigt ligger de durksydda skorna på cirka 2800-3300 SEK (€300-350) upp till Goodyear-randsydda som går på omkring 4250 kronor (€450). De håller på att bygga en ny hemsida, men på deras Facebook eller Instagram kan man se en hel del bilder på deras skor och även få en del info. De sägs vara klart skapliga kvalitetsmässigt för de pengarna, med ritsnedlagda sulor och svagt välvda midjor, och rätt cleant bygge.

 

Fina sulor och midjor för pengarna.

Fina sulor och midjor för pengarna, här målad sådan.

En av den här höstens modeller i säsongslinjen Club, Goodyear-randsydda oxfords i rätt grov grain.

En av den här höstens modeller i säsongslinjen Club, Goodyear-randsydda oxfords i rätt grov grain.

Väldigt ljusbruna quarter brogues.

Väldigt ljusbruna quarter brogues. Alla bilder

 

 

David Balazic

Svarta oxfords med medaljong.

Svarta oxfords med rent tåparti.

 

David Balazic är en fransman som skolats hos Berluti, och senare också jobbat hos John Lobb Paris med deras bespokeskor. I mitten av 1900-talet lämnade han dock Frankrike och flyttade till Budapest i Ungern, och sedan ett antal år bor han i en liten by i områden Nagymaros i norra Ungern. Här tillverkar han skor under eget namn och har också kurser i skotillverkning.

 

Fin 3-eyelet derby i ljusbrunt läder.

Fin 3-eyelet derby i ljusbrunt läder. Den uppmärksamme kan notera att han beställer sina skoblock från samma leverantör som Vass.

 

Skorna är lite av en blandning av de nätta, ganska tunna franska skorna och de tyngre, grövre skor som är normala i den österrikisk-ungerska skomakarskolan. Allting görs på beställning, men han har ett antal standardläster som man kan beställa på via distans, och ett antal modeller som visas upp på hemsidan (det finns en lite äldre ungersk sajt som har lite mer bilder och info än hans nya sajt, som man kan köra Google-translate på). Priserna börjar kring 6500 kronor (ca €700), och då är det helt handgjorda skor där både randsöm och avlappssöm är gjord för hand.

 

Wholecuts i svart där man också ser de fina sulorna som han ofta målar en del på.

Wholecuts i svart med 3 snörhålpar och medaljong där man också ser de fina sulorna som han ofta målar en del på.

Samma modell som ovan, men på annan läst och i mörkbrunt. Blir en helt annan sko. Bilder: David Balazic

Samma modell som ovan, men på annan läst och i mörkbrunt. Blir en helt annan sko. Bilder: David Balazic

 

 

Harris

Double monks i grainläder från italienska Harris.

Double monks i grainläder från italienska Harris.

 

Harris är så mycket italienska skor det kan bli, i princip. Breda sulkanter, långa läster, mycket norvegese-sömmar, patinering och en hel del galna modeller. De har funnits sedan 1913 och är numera ganska “fashion-forward” med förutom nämnda attribut en del sneakers och annat. De klassiskt konstruerade skorna är blake, blake/rapid eller norvegese-sydda. Harris är kanske på gränsen till att platsa som outsiders, men trots sin anrika historia har de hamnat rätt ordentligt i skymundan de senaste åren.

 

Mycket italienskt...

Väldigt italienskt…

 

De durksydda modellerna börjar på kring 2500 kronor och sedan går det uppåt ändå till över 13000 SEK för blake/rapid-sydda skor i krokodilläder. Som sagt är formspråket och designen väldigt klassiskt italienskt och det är de som har en faiblesse för Sutor Mantellassi och liknande märken som kommer finna mest glädje av Harris skor.

 

Rätt brutala kängor med commandosulor.

Rätt brutala kängor med commandosulor och stormrand. Bilder ovan: Harris

Derbys med patinering.

Derbys med patinering. Bild: StyleForum

Norvegesesydda och rätt karäkteristiska oxfords för Harris. Bild: Elite Stores

Norvegesesydda och rätt karäkteristiska oxfords för Harris. Bild: Elite Stores

 

Bilden – God Jul 2014

$
0
0

Så var det redan dags att återigen traditionsenligt önska God Jul till er alla läsare, med en tidsenlig bild på skor i någon sorts julsammanhang. Här ovan mina Gaziano & Girling Cambridge “under granen”.

Hoppas ni får några riktigt trevliga skorelaterade klappar idag. Mrs. Shoegazing ska få ett par jodhpurs i burgundy från Yanko, inhandlade från Skolyx, som hon förhoppningsvis blir nöjd med. Räknar själv inte med några skor direkt, men brukar dyka upp något associerat till ämnet allt som oftast.

 

 

Ryktet – Hiro Yanagimachi kommer till Oslo

$
0
0

En av japans främsta bespokeskomakare, Hiro Yanagimachi, har planer på att besöka Skomaker Dagestad i Oslo i juni nästa år. Det blir i så fall lite av en mini-trunk show, där han dels visar upp en handfull skor och tar beställningar, men framför allt ska han testa en nytutvecklad läst för den europeiska marknaden och se hur den fungerar på våra fötter.

 

Hiro Yanagimachi in action. Bild: Keikari

Hiro Yanagimachi in action. Bild: Keikari

 

Hiro Yanagimachi tillhör den brittiska falangen av den japanska bespokescenen. Han flyttade till London 1995 för att studera på London College of Fashion och dess Cordwainer’s College, och gick sedan som lärling hos John Lobb Ltd. 1999 återvände han till Japan och startade upp tillverkning under sitt eget namn. Han byggde sakta men säkert upp ett gott renommé, inte minst tackvare en utmärkt känsla för passform, och sedan fem år har han en utbildningsdel där han själv lär upp aspirerande skomakare. Några av dessa har sedermera anställts av honom, och gör hans MTO- och semi bespoke-skor som han sedan ett par år tillbaka erbjudit, utöver full bespoke. Hans MTO kostar omkring 11 000 SEK (är hans derbys, oxfords och side elastics som går att beställa som MTO, även dessa är handrandsydda), semi bespoke där standardläster modifieras något cirka 18 000 kronor (3000 kr billigare för nya ordrar sedan, när lästen redan är gjord), och kring 25 000 SEK för full bespoke (6000 kronor mindre för beställning två och framåt).

 

Fina derbymodeller.

Fina derbymodeller.

En adelaide wingtip i burgundy.

En adelaide wingtip i burgundy.

Midja med fiddle waist.

Midja med fiddle waist.

 

Nu är nästa steg för Hiro Yanagimachi den europeiska marknaden, där planen är att i framtiden komma hit till olika europeiska städer (kanske även amerikanska) med jämna mellanrum för trunk shows. För att se hur den nya lästen fungerar på européers fötter har han alltså planer på att komma till Osloskomakeriet och butiken Skomaker Dagestad i juni nästa sommar (Dagestad som förövrigt också har Saint Crispin’s på besök för en trunk den 10-11 april). Han tar då med skor på den nya lästen i några storlekar, kanske UK7, 8, 9 och 10 eller något sådant, och låter så många som möjligt prova dem. Därefter är tanken att modifiera den efter de erfarenheter han får då, och sedan komma tillbaka till Oslo för en riktig trunk show under hösten. Då med MTO-modeller på den nya lästen. Vill man göra bespoke-beställningar redan nu i juni kommer det vara möjligt, och kanske även MTO och semi bespoke. Det är bara bespoke som behöver fittings, det används inte vid semi bespoke heller (om det inte är boots).

Som sagt, lite osäkert hur det blir än så länge, men räkna med uppdatering här på Shoegazing när saker och ting förhoppningsvis fallit på plats.

 

Här en typisk Hiro Yanagimachi läst, rund, lite bullig och väldigt kort.

Här en typisk Hiro Yanagimachi läst, rund, lite bullig och väldigt kort.

Den här lästen är lite längre, och det är troligen mer åt det här hållet (om man bortser från tåformen) som den europeiska lästen kommer vara.

Den här lästen är lite längre, och det är troligen mer åt det här hållet (om man bortser från tåformen) som den europeiska lästen kommer vara.

Tillskärning av ovanläder.

Tillskärning av ovanläder i Yanagimachis workshop, av Konomi Egawa som är “pattern cutter” och nåtlare.

Handrandsömnad.

Handrandsömnad.

Här arbetas det med midjan.

Här arbetas det med midjan. Hiro Yanagimachi har en fantastiskt bra hemsida (även helt engelsk version), både milsvida snyggare och bättre innehållsmässigt än de allra flesta japanska tillverkarna (tillverkare överlag, egentligen). Här finns riktigt bra bilder och info på allt från tillverkning och detaljer till modeller och utbud, även beställningsförfarande, priser och annat anges på ett föredömligt sätt. Väl värd ett besök.

Läckerheter uppradade.

Läckerheter uppradade.

Tätt sydda avlappssömmar. Bilder: Hiro Yanagimachi

Tätt sydda avlappssömmar. Bilder: Hiro Yanagimachi

 

Bilden – Gott Nytt År igen

$
0
0

Ännu ett år är till ända, och jag vill passa på att önska er alla läsare ett riktigt Gott Nytt År, som brukligt med en bild från kvällen. 2014 har varit mycket händelserikt sett ur Shoegazings ögon, med succén Shoegazing Super Trunk Show som klimax.

 

Över 100 inlägg har gjorts under året, och bloggen har besökts 300 000 gånger av 70 000 unika läsare sammanlagt. Det som är mest fascinerande är att den genomsnittliga besökstiden är fyra och en halv minut, vilket känns väldigt roligt, att ni besökare tycker att innehållet i bloggen och forumet är så pass intressant att ni stannar länge och läser.
Förhoppningsvis blir 2015 också ett mycket intressant år. Det kommer självklart bli en uppföljning av super trunken. I januari åker jag till Janne Melkersson i Jämtland och är med en vecka under tillverkningen av ett par bespokeskor åt mig, vilket kommer dokumenteras ordentligt för bloggen. Jag kommer också bjuda på ett mycket intressant samarbete av ett för Shoegazing helt nytt slag, som jag hoppas ni läsare kommer gilla.

Till sist, något jag sagt förut och säkert kommer säga igen: responsen, feedbacken och utbytet med er läsare och forumbesökare är det som gör att jag lägger ner så pass mycket tid som det trots allt tar att driva den här sajten. Så: tack!

Köptips – Vinterreor 2015

$
0
0

Dags för en liten genomgång av några av säsongens reor av kvalitetsskor. Även om den här typen av skodon inte reas ut lika frekvent och brett som många andra konfektionsvaror, så finns det en hel del nedsatta priser just nu.

 

Shipton & Heneage

-

10 procent på allt hos Shipton & Heneage, utöver deras vanliga reasektion.

 

Brittiska butiken Shipton & Heneage har som vanligt ett ganska stort utbud i sin rea-avdelning, vars skor börjar från budgetnivå med skor tillverkade av bland andra Barker och Loake, till mellanprissegmentet med skor som gjorts av till exempel Crockett & Jones. Förutom reasektionen så erbjuder de också för tillfället 10 procents rabatt på alla deras produkter, med koden “sale”. Om man exempelvis är sugen på ett par slippers så har S&H mycket stort utbud där man nu då kan passa på och få lite rabatt.

 

 

Björkmans Skomakeri

Ludvikabaserade Björkmans Skomakeri har rea på ett antal modeller från Loake.

Ludvikabaserade Björkmans Skomakeri har rea på ett antal modeller från Loake.

 

Björkmans Skomakeri i Ludvika är ett av Sveriges främsta skomakerier, och de har också ett ganska stort utbud av skor. Just nu rear de i sin webbshop ut ett antal modeller från Loake. Det mesta från topplinjen 1880 som nu går på 1800 kronor (ordinarie 2400). Lite blandat där vissa modeller bara finns i en storlek, andra i flera och även vanliga storlekar. Dessutom har de rea på galoscher från Swims, som nu går att få för 400 SEK istället för normala 700 kr.

 

 

Bodileys

Flera modeller från Alfred Sargent nedsatta hos Bodileys.

Flera modeller från Alfred Sargent nedsatta hos Bodileys.

 

En av de bättre nätbutikerna i England är Bodileys, som har en snygg hemsida, bra service och brett utbud med egna modeller (gjorda av bland andra Cheaney), Alfred Sargent, Crockett & Jones, Cheaney och Gaziano & Girling. De rear just nu ut dels ett antal egenmärkta loafers, men också ett tiotal modeller från Alfred Sargents Exclusive-linje. Det är cirka 20 procents rabatt och vissa av modellerna finns kvar i ganska många storlekar.

 

 

Robinson’s Shoes

Mycket Barker på rean hos Robinson's Shoes.

Mycket Barker på rean hos Robinson’s Shoes.

 

Irländska Robinson’s Shoes har nedsatta priser på en mängd skor från brittiska Barker, och även några från Loake. Barkers billigaste linjer kanske inte är att rekommendera, men det finns en hel del bra skor, och rabatten är ofta på så mycket som 40 procent.

 

Upper Shoes

Den som gillar Church's bör kolla igenom Upper Shoes rea.

Den som gillar Church’s bör kolla igenom Upper Shoes rea.

 

En hel del Church’s och några modeller från bland andra Cordwainer, Tricker’s och Crockett & Jones finns på rea hos stora franska butiken Upper Shoes. Prisnedsättningen är mellan 20-40 procent, så går att göra riktigt skapliga fynd om man hittar något man gillar i rätt storlek.

 

 

Skoaktiebolaget

Litet utbud till nedsatt pris hos Skoaktiebolaget, plus en intressant kampanj med Enzo Bonafé.

Litet utbud till nedsatt pris hos Skoaktiebolaget, plus en intressant kampanj med Enzo Bonafé.

 

Stockholmsbutiken Skoaktiebolaget har ingen regelrätt säsongsrea, men de har en så kallad “odd stock”-sektion där de lägger upp modeller de har kvar enstaka storlekar av eller av annan anledning vill rea ut. Just nu är den kanske mest intressanta modellen en Edward Green pennyloafer i Hazel calf som är nedsatt till 5300 kronor, som finns kvar i tre storlekar. Även grejer från Carmina och Enzo Bonafé. När det gäller Enzo Bonafé så kör Skoaktiebolaget nu under januari en kampanj där MTO-avgiften är gratis, man kan alltså beställa vilken modell man vill på vilken läst man vill, till samma pris som butiksmodellerna. Enzo Bonafé börjar på 5200 kronor och det är handrandsydda skor av mycket hög kvalitet.

 


Bildspecial – Lyxiga skolådor

$
0
0

I dagens samhälle är allting en helhet. Ett skomärke bedöms inte bara på skorna, utan hemsida, service, förpackning och medföljande saker som skopåsar, putstrasa och kanske skohorn, polish med mera spelar också roll. Man skapar en känsla kring sitt varumärke, en image. Det är också därför allt fler tillverkare erbjuder skolådor som är betydligt mer påkostade än de vanliga skokartongerna. Shoegazing har tagit en titt på några av de lyxiga lådor som erbjuds från olika håll.

 

Stefano Bemer har sedan nystarten för företaget, då nya ägare tog över efter Stefanos bortgång för några år sedan, tagit fram en skolåda i trä som ser riktigt flott ut. Alla som beställer MTO eller bespoke får också sina initialer på lådan, men även RTW-skorna kommer i trälådan. Notera hur skon på ena kortsidan är utskuren för hand och ditsatt på lådan. Bild: Selection Neurs

Stefano Bemer har sedan nystarten för företaget, då nya ägare tog över efter Stefanos bortgång för några år sedan, tagit fram en skolåda i trä som ser riktigt flott ut. Alla som beställer MTO eller bespoke får också sina initialer på lådan, men även RTW-skorna kommer i trälådan. Notera hur skon på ena kortsidan är utskuren för hand ur mocka och ditsatt på lådan. Bild: Selection Neurs

Brittiska George Cleverley lanserade för ett tag sedan en ny, lyxig skolåda som deras bespokekunder får skorna i. De är gjorda i läder och mocka med en utdragbar del. Lådan har blivit så populär att många kunder beställer bara lådorna till sina tidigare skor som kom utan dem. Bild (även översta): StyleForum

Brittiska George Cleverley lanserade för ett tag sedan en ny, lyxig skolåda som deras bespokekunder får skorna i. De är gjorda i läder och mocka med en utdragbar del. Lådan har blivit så populär att många kunder beställer bara lådorna till sina tidigare skor som kom utan dem. Bild (även översta): StyleForum

Riccardo Bestetti har alldeles nyligen börjar leverera skor från semi bespoke-linjen Novecento och full bespoke-skorna i stora lådor klädda i blå sammet.

Riccardo Bestetti har alldeles nyligen börjar leverera skor från semi bespoke-linjen Novecento och full bespoke-skorna i stora lådor klädda i blå sammet. Mitt senaste par som är ett par oxfords inspirerade av John Lobb Paris St. Crepin 2008-modell, på min kapade Almond toe-läst i Antique tobacco, kom i en sådan låda.

Österrikiska bespokeskomakarna Maftei levererade alla skor som beställdes under Shoegazing Super Trunk Show i deras helt handgjorda, gigantiska skolådor. De har separata fack för varje sko och också plats för bälte och putstrasa.

Österrikiska bespokeskomakarna Maftei levererade alla skor som beställdes under Shoegazing Super Trunk Show i deras helt handgjorda, gigantiska skolådor. De har separata fack för varje sko och också plats för bälte och putstrasa.

Italienska Stefano Borella har några av de läckrare skolådorna jag sett. Gjorda i vegetabiliskt garvat läder, så snygga att man vill ha de stående i bokhyllan. Bild: Stefano Borellas Facebook

Italienska Stefano Borella har några av de läckrare skolådorna jag sett. Gjorda i vegetabiliskt garvat läder, så snygga att man vill ha de stående i bokhyllan. Bild: Stefano Borellas Facebook

Japanska Yohei Fukuda har fina tygklädda lådor med inbyggd tygvaddering som skyddar skorna. Varje år byter han färg på både lådor och interiör. Bild: StyleForum

Japanska Yohei Fukuda har fina tygklädda lådor med inbyggd tygvaddering som skyddar skorna. Varje år byter han färg på både lådor och interiör. Bild: StyleForum

 

Guide – Skostorlekar

$
0
0

De flesta har någorlunda koll på hur det fungerar med skostorlekar, skillnaden mellan exempelvis europeiska skalan och UK-skalan, och så vidare. Det kan ändå vara intressant att fördjupa sig mer i bakgrund och fakta kring hur skostorlekar fungerar. Det görs i det här inlägget.

 

Graderingen av skostorlekar går långt tillbaka i tiden. Redan i antikens Rom vid århundradena kring vår tideräknings början etablerades grunderna till det system som idag används i US- och UK-storleksangivelserna av längden på skor, när skomakare kom på att tre korn (barleycorn på engelska) var lika långt som en tum (inch), och då började använda det för att systematisera storleksangivelser. Det dröjde dock till år 1324 innan det storlekssystemet blev officiellt, när brittiska regenten Kung Edward II gjorde en kunglig kungörelse att tre korn var lika med en tum. Med tiden har man slagit fast olika nya regler för systemet, och det har också delats upp i flera olika typer av system för gradering av skors längd. När skotillverkningen framåt andra halvan av 1800-talet började göras i allt större skala var det väldigt viktigt med standardisering, och sedan dess har inga direkta förändringar gjorts i standarderna för hur man graderar storlekar.
Viktigt att notera är att det som vi idag kallar skostorlekar bara handlar om längd, viddstorlekar löper parallellt och har egna system, men räknas inte in i det som idag vanligen benämns som skostorlek.
Här går jag också bara igenom de system som är vanliga i vår del av världen och för kvalitetsskor. Det finns fler system som jag inte går in på mer.Ett exempel är Mondopoint som är en ISO-standard och centimeterbaserat system för skostorlekar och där vidd ingår i den vanliga storleksangivelsen, och där man anger rekommenderad fotstorlek istället för lästens storlek. Ett annat är Asiens skostorlekssystem där man använder centimeterangivelser rakt upp och ner, i regel med halvcentimeters mellanrum.

 

Hos RTW och MTO är standardiseringar av storlekar viktigt, men tyvärr förvånansvärt rörigt.

Hos RTW och MTO är standardiseringar av storlekar viktigt, men tyvärr förvånansvärt rörigt.

 

 

Längdstorlekar

 

EU-storlekar

Vi börjar med det skostorlekssystem som används i Sverige och på de flesta håll inom EU. Naturligt nog så är det meterskalan som är grunden i det här systemet, närmare bestämt måttenheten Paris point som är 2/3 cm, eller 6,6 mm. Det som är enkelt med EU-storlekar är att de kort och gott mäter lästens längd, där storlek 42 alltså är 42 Paris points lång, eller 28 centimeter.

 

UK-storlekar

Här används då kornlängd som måttenhet, så skillnaden mellan en hel storlek i UK är ett korn, alltså 1/3 tum eller 8,46 mm. Detta är ett lite väl stort avstånd att ha mellan varje storlek, därav används i princip alltid halvstorlekar. UK-storlekssystemet är betydligt krångligare än EU-systemet. Dels så börjar graderingen från en standardiserad nollstorlek som är 4 tum lång, eller ca 10,2 cm. Inte nog med det, utan då går man upp till storlek 13 som gäller för barnstorlekar, sedan börjar man om på storlek 1 igen. Storlek 1 för herrstorlekar i UK är alltså i jämförelse med EU-storlekar strax under EU32. I UK-systemet är dam- och herrstorlekar desamma.

 

Ritning av en läst.

Ritning av en läst.

 

US-storlekar

Här används samma grund som UK alltså, med kornlängd som måttenhet. Skillnaden är att man börjar på en annan nollstorlek. En standard som finns är att nollstorleken i US är 3 11/12 tum, alltså 1/12 tum lägre än UK:s nolla. Men det stämmer dock inte alltid, på senare år har det blivit vanligt att man börjar på 4 tum precis som i UK, men att första storleken är 1 istället för 0. För att komplicera det ytterligare så har ibland tillverkare dock en egen nollstorlek som varierar från ovanstående, plus att det skiljer sig var man börjar mellan mäns-, kvinnors- och barns storlekar i US, och i sportskor har man ytterligare andra startpunkter.

 

Konvertering mellan storlekssystem

Den som läst ovanstående kan ganska snabbt komma fram till att det inte går att göra någon rak översättning mellan skostorleksangivelserna i de olika systemen, inte ens mellan UK och US.  Det enda man kan vara säker på där är att skillnaderna mellan varje storlek är de samma längdmässigt, men ibland konverteras UK alltså korrekt som en storlek under US, alltså UK10 är US11, men används det gamla traditionella nollstorleksförfarandet så är UK10 närmre US10,5, dock inte riktigt utan man avrundar. Plus att det då finns undantag här.

När det gäller EU-storlekar så blir det då man har olika måttenheter så att storlekarna i EU hamnar ojämnt med storlekarna hos UK och US, vilket gör att man får avrunda till närmsta storlek. Inte heller här finns någon satt standard, även om UK9 oftast översätts till EU43, så stämmer det inte alltid, och aldrig helt rakt av då skalorna är annorlunda. Det finns helt enkelt inte en enda konverteringstabell som är helt rätt i alla fall.

Det finns några tabeller som jag tycker är bättre än andra dock. Den första här nedan är bra då den tydligt visar på skillnaderna mellan de olika systemen. För US används som synes standarden där man börjar på 4 tum med storlek 1, och alltså ligger precis ett snäpp över UK hela tiden för herrstorlekar i vanliga skor. Det är ju då problemet att den inte gäller för alla US-skor, då vissa alltså börjar från en annan plats än i den här tabellen:

-

Klicka på bilden för större storlek.

 

Det här är en annan tabell som också är rätt bra, som tydliggör förhållandet mellan tum och UK-storlekar, samt EU:s Paris point-enhet mot centimeter, och hur det är omöjligt att göra direkta konverteringar rakt över:

-

-

 

 

Viddstorlekar

 

Nordamerikanska viddsystemet

En lästs vidd, på engelska ofta kallats fitting, handlar som jag skrivit om innan inte om hur bred lästen är på dess bredaste ställe, utan om omkretsen på lästens bredaste ställe, det område där skon böjer sig och där området mellan fotens stortå- och lilltåknöl ska hamna. När det gäller viddstorlekar finns det ingen systematiserad gradering i hur mycket som skiljer mellan en vidd och en annan. I USA har man en ordentlig gradering av viddstorlekar som hos alla tillverkare har D som standardvidd. Skalan ser ut som följer:
A, B, C, D (standardvidd), E, EE, EEE, EEEE, F, G.
A är alltså den smalaste vidden, och G den bredaste (I vissa fall används dock 4A, 3A, 2A, A, B, C, D, E, 2E, 3E, 4E, 5E, 6E). Här är en fördel att man vet att D alltid är standardvidd, och kan alltid utgå från den.

 

Läster i plast fräses till i maskin.

Läster i plast fräses till i maskin.

 

Europeiska viddsystemet

I England och Europa och även på andra håll i världen som Australien används en annan skala som skiljer sig lite mot den amerikanska. För var det vanligt med en siffergradering här, men numera ser graderingen allt som oftast ut så här:
C, D, E, F, G, H.
Problemet är att det inte finns någon satt standard för vilken bokstav som ska vara standardvidd. Vanligast är att F är standard, men det finns många undantag, exempelvis kör Crockett & Jones, Edward Green och Gaziano & Girling alla med E som standardvidd, medan märken som R.M. Williams har G som sin standardvidd. Det här gör att man inte kan vara helt säker på vad som gäller utan att lära sig eller ta reda på hur det ser ut för respektive tillverkare. Inte heller här finns någon måttenhet som gäller som skillnad mellan vidderna (även om 1/4 tum, eller drygt 6 mm, är en enhet som finns som någon sorts grund, men alltför många gör avsteg från den för att den ska kunna kallas standard), men i regel (viss variation finns dock) så är en viddstorlek upp lika med samma vidd som en sko i en längdstorlek upp. Alltså, om man har en sko i storlek UK10 F (standardvidd), så är vidden lika stor som på samma läst i UK9,5 i G-vidd, eller UK10,5 i E-vidd. Om det är ett X tillagt till viddbokstaven så är det ett halvt steg upp i vidd, alltså är FX mittemellan F och G i vidd.

 

Det här är alltså bara en genomgång av de system som gäller för skostorlekar, och handlar inte om hur man hittar rätt i de här systemen. Jag har skrivit mer om tips och annat när det gäller RTW-skor och passform i det här inlägget.

 

 

Det är just nu problem på Shoegazing med ett felmeddelande om “Internal server error” som dyker upp, och där man får ladda om sidan ibland flera gånger innan man sidorna laddas som de ska. Det kan hjälpa att radera cache-minnet i webbläsaren, men ibland räcker inte det. Jag jobbar på att lösa det här problemet, och hoppas ni har överseende med det.

 

Recension – Collonil 1909 skovårdsprodukter

$
0
0

Tyska Collonil är en av de stora på skovårdsmarknaden, men det är deras standardserie som är klart vanligast, inte minst hos svenska skomakare. De har dock en topplinje, Collonil 1909, som är deras motsvarighet till Saphir Medaille d’Or med rakt igenom naturliga produkter av hög kvalitet. Shoegazing har testat dem.

 

FAKTA
Märke: Collonil
Serie: 1909
Produkter: Skokräm mörkbrun, skokräm neutral, polish mörkbrun, läderlotion/renovateur
Pris: Skokräm 100ml ca 120 SEK, polish 75ml ca 75 SEK, renovateur 75ml ca 80 SEK

 

Ett antal produkter från Collonils 1909-linje.

Ett antal produkter från Collonils 1909-linje.

 

Bakgrund

Collonil är som sagt ett tyskt märke, och som namnet på produktlinjen som recenseras antyder så grundades det 1909. Då i en lokal med två små rum på Köpenicker Straße i Berlin började två bröder Salzsenbrodt och Karl Esslen. Det gick bra för dem och man växte snabbt, fick anställda och bytte upp sig i nya lokaler ett antal gånger innan Andra världskriget drog igång och allt sattes på halt. Efter kriget valde bröderna att flytta till Västberlin då de ekonomiska utsikterna var bättre där. Esslen ville dock inte lämna den östra sidan, så han slutade i företaget och det blev ett renodlat familjeföretag under Salzsenbrodt 1952.

Produkterna görs fortfarande i Tyskland, och idag säljs Collonil i över 80 länder runt om i världen. I hemlandet och Europa har de varit stora länge, men på senare år har de också vuxit i popularitet i bland annat Japan, Kina, Taiwan och USA. I Sverige är det Brunngård som är grossist för dem, och det är rätt många skomakare som kör på märket, men då är det som sagt standardserien som är klart vanligast. Collonil har ett brett utbud av produkter, och flera olika serier. Bland annat grejer anpassade för friluftsprodukter, en serie med organiska sprayer för lädermöbler och liknande med mera.För skor har de dels en lite mer high tech-linje med ”nanoteknologi”, dels standardlinjen som är den största med väldigt många olika typer av produkter, och så då den finaste linjen 1909 som jag alltså tittat närmre på. Har i princip bara erfarenhet av standardlinjen sen innan, som även den är bra, men där krämen är på tub vilket jag inte är jätteförtjust i. Har hört en hel del bra om Collonil 1909 från flera skomakare, och vet också att en av Finlands främsta skoexperter är flitig förespråkare av dessa produkterna, och föredrar de före Saphir Medaille d’Or som är mest populär bland skointresserade.

 

Lite mer av utbudet. Bild: Your Antwerp

Lite mer av utbudet. Bild: Your Antwerp

 

Användning

Jag har nu under en tid använt Collonils produkter på flera par skor, där två par varit helt nya och bara fått Collonil, medan några andra behandlats med Saphir och i vissa fall också GlenKaren innan. Collonil 1909 har en buteljgrön färg på förpackningarna, med text i guldgula upphöjda siffror och bokstäver. Burkarna är i plast, både för vax och kräm, och det ger så klart inte alls en lika exklusiv känsla som Saphirs Medaille d’Or glas- och plåtburkar. Å andra sidan är de enklare förpackningarna en av anledningarna till att Collonil 1909 är betydligt billigare än Saphir MdO (notera att både kräm och vax innehåller mer än motsvarande hos Saphir, och ändå är billigare), så för många spelar detta kanske inte så stor roll om man kan få de till ett bättre pris.

Om vi börjar med läderlotionen/renovateuren, som heter Leather Cream, så är det alltså en produkt som är mer eller mindre jämförbar med Saphirs berömda Medaille d’Or Renovateur när det gäller användningsområde. Det är en ofärgad produkt som dels rengör lädret och så återfuktar det på djupet, och ger faktiskt även viss glans. Krämen är på tub och ganska lös i konsistensen, väldigt lättarbetad och dryg så en liten klick räcker till en rätt stor yta på skorna. Provade den på ett par som varit utan vård lite för länge och där lädret var märkbart torrt och lite trist, och de blev väldigt mycket bättre efter att jag lagt på Collonils Leather Cream, låtit det torka in i ca 10 minuter, och sedan borstat dem med tagelborste. Det är svårt att hålla isär funktion och resultat mot den mer etablerade Saphir renovateuren, båda är helt enkelt riktigt bra. Största nackdelen med Collonils är i mina ögon att den är på tub, då man måste använda båda händerna för att dosera, eller får lägga en klick på någonting och då är det lätt att det blir över så man får slänga i onödan. Då man inte använder renovateur så ofta är det dock okej att stå ut med.

 

Polishen till vänster, skokrämen till höger.

Polishen till vänster, skokrämen till höger.

 

När det gäller skokrämen är det första som slår en när man öppnar burken att den är väldigt lös i konsistensen, nästan så man kan hälla ut den ur burken. Det gör en lite skeptisk. Det är dock inga problem att få lagom med mängd och krämer är väldigt trevlig att arbeta med. Dryg, lätt att jobba in i lädret, och ger helt okej glans när man efter att låtit det torka in en stund borstar upp den. Krämen känns också som att den vårdar fint, även om det kan vara lite svårt att avgöra. Lite speciellt är att den innehåller cederolja, som bland annat motverkar bildning av mögel. Krämen innehåller precis som Saphir MdO mycket pigment, vilket vissa uppskattar, andra inte. Jag tycker att det är bra, pigment återger liv till skorna och täcker över repor och märken bra. 1909-krämen finns i åtta olika färger: neutral, svart, mörkbrun, burgundy, mahogany, mellanbrun, ljusbrun och blå.

En fördel med Collonils kräm jämfört med Saphir är att då den innehåller lite mindre vax så fungerar den bättre på crust-läder, där Saphir Medaille d’Or tenderar att skapa ljusa veck då vaxet inte kan gå in i crusten på samma sätt och då samlas i vecken. Två par av skorna jag använd krämen på nu under hösten och vintern är i crust, och tycker mig se en skillnad i att vecken inte ljusnar lika mycket.

 

Någon som putsat upp en riktigt ordentlig glans med Collonils polish. Bild: PhotoBucket

Någon som putsat upp en riktigt ordentlig glans med Collonils polish. Bild: PhotoBucket

 

Polishen är även den lite mjukare än vad man är van vid. Det gör att man får vara lite försiktigare så man inte får för mycket polish på trasan när man lägger på. Polishen finns i nästan samma färger som krämen, här är det neutral, svart, mörkbrun, burgundy och ljusbrun. Den är ganska standard i hur lätt det är att få upp glans, skulle jag säga, varken svår eller lätt. Det finns annan polish som är lättare få upp glans snabbt med, som GlenKaren och Kiwi Parade Gloss (den sistnämnda dock med mycket silikon i sig, vilket inte är någon höjdare), men jämfört med exempelvis Saphirs MdO och standardserie, Burgol eller Grison tycker jag den är ungefär likvärdig.

I Collonil 1909-serien har de också bland annat en gethårsborste som är grym att använda för att borsta upp glans på polishen. Den har jag skrivit mer om i det här inlägget.

 

Sammanfattning

Collonil 1909 är en serie med riktigt bra nivå på produkterna. Både renovateur, kräm och polish är utmärkta inom sina gebit. De har både för och nackdelar om man jämför med tuffaste konkurrenten Saphir Medaille d’Or. Att Collonil 1909 ligger klart bättre i pris är något som dock talar för den, och jag kan på många sätt känna att serien förtjänar att både säljas och köpas av fler än vad den gör idag.

 

Mitt par från polska bespokeskomakaren Jan Kielman putsat med Collonil 1909.

Mitt par från polska bespokeskomakaren Jan Kielman putsade med Collonil 1909.

Mina Gaziano & Girling Hove har jag använt Collonil på under hösten, och upplever att vecken inte ljusnar på samma sätt som när jag använde Saphir Medaille d'Or som har mer vax som har en tendens att samlas i vecken på crust-läder.

Mina Gaziano & Girling Hove har jag använt Collonil på under hösten, och upplever att vecken inte ljusnar på samma sätt som när jag använde Saphir Medaille d’Or som har mer vax som har en tendens att samlas i vecken på crust-läder.

 

Webbtipset – Daisuke Yamashitas Facebooksida

$
0
0

Vi fortsätter med webbtips som är av den mer nördiga skolan, kanske inte intressant för alla, men förhoppningsvis väldigt spännande för några av er läsare. Den här gången handlar det om den japanske författaren och journalisten Daisuke Yamashita som är i färd med att turnera runt i Europa för att besöka bland annat bespokeskomakare och reparationsskomakare. På hans Facebooksida lägger han regelbundet upp bilder från sin fantastiska resa.

 

Daisuke Yamashita gjorde en liknande resa i början av 2000-talet där han besökte massvis av bespokeskomakare och skrädderier runt om i Europa. Den finns som e-bok och heter Bespoke shoes and clothing vagabond in Europe, men finns tyvärr bara på japanska. Jag har bläddrat i den nån gång för länge sedan hos en skräddare med läsplattan Kindle, minns att det var inspirerande bara att titta på bilderna från några av de mest kända bespokehusen i vår världsdel. Nu är Daisuke Yamashita alltså ute på resa två, där han besöker lite mindre välkända tillverkare än senast, vilket i mina ögon nästan är ännu intressantare då man mycket mer sällan ser bilder och får info om dem. Planen är att göra en ny bok med de ställen han besöker den här gången.

 

Gänget hos Skomakeri Framåt som Daisuke  besökte så sent som igår.

Gänget hos Skomakeri Framåt som Daisuke Yamashita besökte så sent som igår.

Framåts skohylla.

Framåts skohylla.

d

Royta Hayafuji, japansk bespokeskomakare som verkar från Munchen, är en annan som Daisuke nyligen besökt.

 

Vad som är kul är att man alltså kan följa Daisuke Yamashitas resa på hans Facebook-sida. Han postar ett antal bilder från alla de ställen han besöker. Sidan är öppen för alla som har Facebook, däremot kan tyvärr inte icke-medlemmar ta del av bilderna. Han skriver på japanska så det är inte så lätt och förstå om man inte kan det språket, men alla bilderna är taggade med namn på tillverkare/butik eller åtminstone plats, så du förstår var det är oftast. Han har också en blogg, men då han postar färre bilder där är Facebooksidan roligare. Och det är verkligen fantastiskt många ställen han besökt. Senast igår var han i Stockholm hos Skomakeri Framåt, han har också varit i Oslo hos Skomaker Dagestad, och hos märken som Maftei, Saint Crispin’s, Jan Kielman, Klemann, Royta Hayafuji och Materna, men också hos ännu mindre kända bespokeskomakare som Nils Kalf Schoenmaker i Amsterdam och Erik Martin Lawart i Prag. Alla ställen kommer inte figurera i boken, en del är bara för nöjes skull. För den riktigt nördige är det med andra ord ett utmärkt tips att spendera en stund med att titta runt på Daisuke Yamashitas bilder.

 

Arbete hos Klemann i Hamburg, Tyskland.

Arbete hos Klemann i Hamburg, Tyskland.

Full brogues från Klemann.

Full brogue derbys i grain från Klemann.

Skor som kanske känns igen för de som besökte Shoegazing Super Trunk Show. Maftei.

Skor som kanske känns igen för de som besökte Shoegazing Super Trunk Show. Maftei.

Polska bespokeskomakaren Jan Kielmans workshop i Warzawa.

Polska bespokeskomakaren Jan Kielmans workshop i Warzawa.

-

Andrzej Dabrowski är Kielmans främste lästmakare och maker.

Galna skor från Amsterdambaserade Nils Kalf.

Galna skor från Amsterdambaserade Nils Kalf.

Här Daisuke F

Här Daisuke Yamashita själv (längst till höger), flankerad av Åsbjörn Dagestad och Stefan Ravnanger hos Skomaker Dagestad. Alla bilder: Daisuke Yamashita

 

Bilden – Ljust och mörkt

$
0
0

Ljust och mörkt, eller ”light and dark”, är dagens #shoegazingfriday-tema på Instagram. Jag har postat den här bilden på ett par nya Meermin Linea Maestro single monks i Gold museum calf, där jag så klart tänkte att den flammiga finishen passade bra in i temat. Modellen är en så kallad grupp-MTO som är öppen för beställningar en andra omgång för tillfället.

 

För er som lyckats missa det så är alltså #shoegazingfriday ett koncept där vi varje fredag har ett nytt tema som folk ska fota skor efter, och det tolkas ofta på mycket trevliga och ibland finurliga sätt. Det växer hela tiden, ibland är det över 50 deltagare från hela världen. Allt från trogna bloggläsare till japanska bespokeskomakare som Yohei Fukuda och Hiro Yanagimachi deltar med bilder. För er som inte har Instagram kan bara det här vara en god anledning att skaffa det, med andra ord. Och har ni tips på framtida teman så lämna de mer än gärna i kommentarsfältet.

Tipset – RE-PAIR

$
0
0

Medlemmar i Stockholms Skomakareförening startade i höstas RE-PAIR ihop med Stockholms Stadsmission, som går ut på att skor som skänks till organisationen men är i för dåligt skick för att säljas, repareras och fixas till av lärlingar hos skomakarna för att sedan kunna säljas i Stadsmissionens butiker. Det handlar dagens inlägg om, plus att jag berättar om att jag nu inlett ett samarbete med svensk-italienska kvalitetsskomärket Italigente för att vara med och driva deras nysatsning.

 

Skor som har lagats och nu kan säljas istället för att ha hamnat i soporna. Bild: Skomakeri Framåt

Skor som har lagats och nu kan säljas istället för att ha hamnat i soporna. Bild: Skomakeri Framåt

 

Idén till RE-PAIR kom från Carina Eneroth på Skomakeri framåt i Gamla stan i Stockholm. Hon upplevde att det blev allt svårare att få tag på slitna skor att ha för deras lärlingar att träna på, och kontaktade därför Stadsmissionen för att höra om de hade skor. De blev väldigt glada över kontakten, då de alltid haft drösvis med skor som varit i för dåligt skick för att säljas, och därför slängts. Nu kunde de tas tillvara på och räddas av skomakarlärlingarna, som fick arbete att öva på, samtidigt som Stadsmissionen får in extra pengar och miljön sparas. En riktig ”win-win”-situation med andra ord.

 

-

Hagop Karaoghlanian som driver Anis skomakeri på Kungsholmen är en av fyra Stockholmsskomakare som lagar skor åt Stadsmissionen. Bild: Direktpress

 

Förutom Skomakeri Framåt ingår även Södermalms skomakeri och nyckelservice, Hallmans skor och Anis skomakeri i samarbetet. Kul är att RE-PAIR fått en del medial uppmärksamhet. Nu senast i fredags var det ett långt inslag i SVT:s lokala nyheter ABC, och artiklar har skrivits i bland annat lokaltidningsartiklar och på olika sajter. Förhoppningsvis kan det också få folk att tänka till innan man slänger sina slitna skor, och istället reparerar dem åt sig själv eller lämnar in de till RE-PAIR om man bor i Stockholmsområdet. Värt att tänka på för er bloggläsare, och också säkert värt att kolla in på Stadsmissionens butiker som säljer skorna då chansen för bra fynd även av begagnade kvalitetsskor där nu ökar.

 

 

Italigente startades 2007 av Magnus Ericson, med Blake/rapid-sydda italienskt tillverkade skor i mellanprissegmentet. Märket var rätt aktivt framför allt kring 2010 när Olof Enckel, dåvarande Manolo-redaktören, jobbade deltid för företaget och man hade en egen butik i Göteborg. För ett par år sedan lämnade så Olof för att jobba heltid på skjorttillverkaren Eton, samtidigt som Magnus Ericson klev in på VD-posten på barn- och numera även vuxenskotillverkaren Kavat, och även han fick mycket mindre tid för Italigente. Märket har därför fört en slumrande tillvaro de senaste åren.

Nu har man dock inlett en nysatsning. Italigente är inlyft under Kavats paraply, som nu förutom huvudmärket då har Blankens på damsidan och Italigente på herrsidan. Det här ger en stabilitet och organisation som ger klart bättre möjligheter. Man har så också tagit in mig som kommer att jobba på konsultbasis åt Italigente, ett antal timmar i månaden. Jag kommer vara med och utveckla märkets kommunikation både på nya hemsidan som precis lanserats och är under uppbyggnad och kommer fyllas med fler modeller och information, samt i sociala medier och andra sammanhang. Men också ha en aktiv roll i utvecklingen av skorna, vara med och se över både läster och modeller samt finslipa produktionen.

 

Två modeller från Italigente, wholecuten Venezia och dubbla munkskon Montenapoleone. Bild: Italigente

Två modeller från Italigente, wholecuten Venezia och dubbla munkskon Montenapoleone. Bild: Italigente

 

Man kan så klart diskutera att jag nu blir partisk för ett märke, och huruvida det är problematiskt. Jag resonerar som så att Italigente är en tillverkare som gör skor som jag tycker är riktigt bra och intressanta(för er som följt bloggen vet att jag brukar jämföra dem med exempelvis Crockett & Jones Benchgrade och Carmina, detta långt innan jag haft något att göra med dem), plus att det är extra kul att jobba för det ett svenskägt kvalitetsskomärke. Ni läsare vet nu om att jag jobbar för dem, och kan då själva värdera det jag i framtiden skriver om Italigente utifrån detta. Bloggen kommer annars naturligtvis fortsätta precis som vanligt, och jag kommer lyfta fram och hylla många av Italigentes konkurrenter. Gör man bra skor kommer jag skriva om det, helt enkelt, ingen skillnad där. Den fördel som blir är att jag nu kommer få tillgång och insyn i skoproduktion och branschen på ett helt annat sätt, och förhoppningsvis kan det också generera en hel del intressanta inlägg här på bloggen från sammanhang jag annars inte varit med i.

Sedan är det rent krasst i grunden ett rätt och slätt själviskt beslut att börja jobba med Italigente. Det kommer nämligen bli fruktansvärt roligt.

 

Kuriosa – Blandat från skovärlden nr. 6

$
0
0

Som kanske bekant tillbringar jag den här veckan hos bespokeskomakaren Janne Melkersson för en kurs i skotillverkning (något man kan följa en del på Instagram, och som kommer bli stort reportage här på bloggen senare). Spenderar man i stort sett alla dygnets vakna timmar under en veckas tid med en person som jobbat 40 år inom skoindustrin får man både lära sig en hel del och höra en hel del historier. Idag därför ett inlägg enbart med kuriosa jag fått höra från Janne Melkersson de här dagarna.

 

Supernåtlaren

Nåtling, alltså när man syr ihop delarna till ovanlädret och fodret, är en väldigt svår konst att utföra bra. Missar i sömnaden här syns tydligt, och då ovanlädret har en form som inte är platt och materialet en spänst krävs mer än när man syr i tyg. En nåtlare, eller closer som det heter på engelska, syr därför ofta i relativt låg hastighet för att säkerställa hög precision. Det finns dock fascinerande undantag.
En grekcypriot som bosatt sig i England och jobbade många år som frilansnåtlare för de olika bespokehusen i London. Han trycker symaskinspedalen i botten när han syr sina ovanläder, enligt Janne går det helt omänskligt fort. När han syr en söm hör man bara ett snabbt ”rrrrrrapp”, klart. Trots det är resultatet riktigt bra.

 

Sy ovanläder är en svår konst.

Sy ovanläder är en svår konst.

 

Janne berättar om när en amerikansk bootmaker var på besök hos grekcyprioten och hade med sig ett antal ovanläder för nåtling. Bland annat var det en boot i saltvattenskrokodil, bland de absolut dyraste lädrena som finns. Bootmakern gav nåtlaren delarna och satte sig i ett intilliggande rum tillsammans med Janne. När amerikanske bootmakern hörde ljudet från grekcypriotens symaskin, ”rrrrrrrapp”, ”rrrrrrrrrrapp”, blev han helt blek i ansiktet. För inte tog nåtlaren det lugnare bara för att han höll på med svindyrt läder. Resultatet blev dock så klart utmärkt.

 

 

Sy med Goodyear-maskin direkt i bindsulan

Randsöm sydd med maskin, men i samma typ av bindsula som används för handrandsytt.

Randsöm sydd med maskin, men i samma typ av bindsula som används för handrandsytt.

 

Sedan lång tid tillbaka görs Goodyear-randsydda skor som säkert bekant med så kallad gemming, där man limmar dit en kanvasremsa på bindsulan som man sedan syr fast ovanläder och rand i. På 1800-talet, när maskinen uppfanns, var aldrig tanken att man skulle göra på det sättet, utan maskinen skulle precis som handrandsydda skor sys direkt i bindsulorna, där man skurit ut en så kallad ritsläpp. Att man gick över till gemming-metoden var som i så många fall ekonomiska. Med gemming kan sämre, tunnare bindsuleläder användas, och det går snabbare då man inte behöver karva ut ritsläppen. Men använder du riktigt bra bindsulor kan du även med dagens Goodyear-maskiner sy direkt i bindsulan, som synes på bilden ovan där Janne Melkersson har gjort just detta. Där är det bara en provbit, men han har gjort skor så också.

 

 

Alkoholmissbruk bland bespokeskomakare

Inom skomakaryrket rådde länge stora alkoholproblem. BIld:  Core 77

Inom skomakaryrket rådde länge stora alkoholproblem. BIld: Core 77

 

Bland bespokeskomakare i England och även på andra håll var alkoholmissbruket ett stort problem, nu pratar vi mellan ungefär 1850-1970. Att vara skomakare var långt ifrån ett glamouröst yrke, utan man var långt ner på näringskedjan. Det hårda jobbet och miserabla förhållandena dövades ofta med sprit. Kring sekelskiftet fanns det över 30 000 makers i Northampton, och på lördagkvällen var 29 500 på puben, och det var väldigt stökigt. För skomakarfruarna var det en kamp att få ut pengar från maken som han tilldelades varje lördag, innan den han ut på puben och söp upp allt. Det fanns till och med särskilda pantbanker dit skomakarfruar kunde gå för att få ut pengar. På 70-talet fick John Lobb Ltd. lägga ner en verkstad de hade där makers och closers satt tillsammans, då det var så mycket fylla och bråk.

När Janne jobbade på ortopedskomakeri i Norrköping hade han en slovensk kollega. Denne berättade om hur han under sin tid i Slovenien flera gånger gått hem barfota från puben. Skorna hade han sålt skorna för att få pengar till mer sprit.

En annan episod utspelade sig kring 1870 när avlappsmaskinen kom. En sådan kunde göra samma jobb som 30-40 skomakare. I London löpte skomakarna då amok och slog sönder avlappsmaskiner och ställde till upplopp, så armén sattes in och rätt och slätt sköt ihjäl ett stort antal skomakare när stämningen skulle lugnas.

 

 

Vass-bokens betydelse för J. Rendenbach

Den berömda Vass-boken har betytt oerhört mycket för intresset för traditionell skotillverkning. Och också mycket  för sultillverkaren  J. Rendenbachs anseende.

Den berömda Vass-boken har betytt oerhört mycket för intresset för traditionell skotillverkning. Och också mycket för sultillverkaren J. Rendenbachs anseende. Bild: Mister Crew

 

Tyska J. Rendenbachs ekgarvade sulor är troligtvis den lädersultillverkare som är mest välkänd i världen. Det har den Lazslo Vass och Magda Molnars bok Handmade shoes for men, eller Herrskor som den heter på svenska, att tacka för. Det är genom den som märket verkligen etablerats i folks medvetande, och även började användas av fler skomärken. I takt med att de förknippades allt mer med kvalitet, så har fler börjat använda dem.

Som jag skrivit om i ett tidigare kuriosainlägg är J. Rendenbachs sulor dock inte särskilt uppskattade av de som gör skorna själva. De är nämligen väldigt hårda och torra. De har dock lyssnat på kritiken från bland annat många bespokeskomakare och försöker få till mer lättarbetade sulor.

 


Reportage – Kurs i skotillverkning, del 1

$
0
0

Bespokeskomakaren Janne Melkersson erbjuder unika kurser i skotillverkning där man som ensam elev får vara med under hela processen med måttagning, lästtillverkning, mönstertillverkning, nåtling, pinning, bottning och finishing av ett par skor åt en själv. Man får också prova på vissa av momenten. Det här ger en suverän förståelse för hur man faktiskt gör bespokeskor och alla de moment som ingår. Shoegazing har spenderat en fantastisk vecka hos Janne i den lilla byn Hara vid Storsjöns strand.

 

Jag är generellt emot att dela upp inlägg i flera delar, men i det här fallet blev det så väldigt långt och med så himla många bilder att det kändes nödvändigt. Tanken är nämligen att ge en nästintill komplett bild av alla steg i tillverkningsprocessen. Först hade jag tänkt visa och beskriva precis allt, men allteftersom insåg jag att det i så fall skulle behöva bli en hel bok för att man skulle få plats med allt, så det blir ändå i viss komprimerad form där kanske inte precis varje detalj och alla småmoment finns med. Förhoppningsvis blir det ändå en tydlig genomgång.

 

Janne Melkersson ute på Storsjön.

Janne Melkersson ute på Storsjön.

 

För den som vill veta mer om Janne Melkersson rekommenderar jag det här tidigare inlägget, här kommer jag att fokusera på kurserna och skotillverkningen. Kort kan man bara sammanfatta med att han har jobbat med skor sedan 1967 och har varit både reparationsskomakare, ortopedskomakare, bootsmakare och bespokeskomakare. Sedan drygt tio år erbjuder han de här unika kurserna i skotillverkning. De kan man boka upp sig på genom Janne Melkersson själv eller genom Skomakeri Framåt i Stockholm. Priset för en femdagarskurs är 25 000 kronor, och då får man alltså ett par handrandsydda bespokeskor gjorda åt sig själv. I princip betalar man alltså för skorna, kursen, mat och husrum ingår. Det finns också en tvåveckorskurs där man i regel gör två par skor, och andra veckan får man möjlighet att prova ännu fler moment och det blir än mer handfast. Priset för den är 40 000 kronor.

Att göra ett par handgjorda skor på fem dagar är raskt marscherat, det ska man vara medveten om. Det är därför inte möjligt att göra skor med mycket brogue-mönstring eller andra mer avancerade modeller, då man helt enkelt inte hinner med. Janne använder också maskiner för vissa moment, främst när det gäller slipning, då det effektiviserar tillverkningen utan att påverka resultatet. Sedan blir nivån på detaljarbetet kanske inte i den absolut högsta nivå Janne klarar av, på grund av det relativt pressade tidsschemat, dock fortfarande så klart hög.

 

Jannes skomakeri, i källaren  på huset.

Jannes skomakeri, i källaren på huset.

Hälkappor, förstärkningsbitar, bindsulor, slitsulor, klackar med mera.

Hälkappor, förstärkningsbitar, bindsulor, slitsulor, klackdistanser, ränder med mera.

 

Vad som är speciellt med Jannes kurser är att man dels då är ensam, och får chans att ställa alla frågor och få all hjälp man kan vilja ha. Sedan är det som sagt inte så mycket eget arbete under enveckaskursen, dels på grund av att det tar mer tid, men också för att de flesta eleverna vill ha ett par riktigt bra skor med sig därifrån, ska man själv göra mycket av dem blir resultatet inte hundra. Att prova på flera av momenten finns det dock tid och möjlighet för. Janne låter också eleverna kopiera hans mönster och även använda hans läster, som beställs från Brunner, så många åker hem och börjar tillverka egna skor veckorna efter vistelsen hos Janne. Den här öppenheten är väldigt unik, att man får full access på det här sättet. Det är troligtvis en av anledningarna till att kurserna är så populära, och folk från precis hela världen kommer till Hara för att lära sig göra skor. Under kursen bodde jag nu hemma hos Janne i ett rum i hans hus, det går också att bo i separat stuga. Man äter gott under vistelsen, bland annat hos familjen som driver Nygårdens limousiner. Det är ett lugn i Hara, en by med cirka 130 hushåll, som får en att gå ner i varv trots att arbetsdagarna i skomakeriet kan vara rätt hektiska och långa.

Det går också att beställa skor från Janne utan att gå kurs. Handrandsytt går då i regel på 25 000 kronor, men man kan få ett par bespokeskor för 15 000 kronor om man väljer Goodyear-randsydda skor med maskinsydd avlappssöm. Ett bra alternativ om man vill åt passformen men till en lägre kostnad.

Så, nu över till processen:

 

Förberedelser

Innan kursveckan finns det en del saker som behöver förberedas. Dels behöver Janne veta vilken storlek ungefär som man brukar ha i skor, så han vet att han har basläster i lager hemma. Jag har normalt storlek 44-45, och det hade han i både lästen med rund tå och den med fyrkantig tå. Sedan ska man bestämma modell och läder. Jag ville göra ett par klassiska plain cap toe oxfords i mellanbrunt, då jag nyligen tvingades sälja mina Crockett & Jones Connaught då de blivit för tajta. Först var vi inne på ett mellanbrunt läder från franska Tannerie D’Annonay, men det blev sedan att han beställde hem en hud Saint Crispin Babycalf från brittiska lädergrossisten A.A. Crack. Ett tunt läder från ett polskt garveri (alltså ingenting att göra med skomärket Saint Crispins’s) som är helt platt och dött i nyansen vid leverans men som man väcker till liv med en burnishing.

Här lädret som används, Saint Crispin Babycalf. Som synes väldigt små hudar (normalt är kalvläder som används för skor ungefär dubbelt så stort) från djur som troligtvis bara är cirka tre månader gamla. Lädret är väldigt tunt, och skulle visa sig vara väldigt speciellt att arbeta med.

Här lädret som används, Saint Crispin Babycalf. Som synes väldigt små hudar (normalt är kalvläder som används för skor minst dubbelt så stort) från djur som troligtvis bara är cirka tre månader gamla. Lädret är väldigt tunt, och skulle visa sig vara väldigt speciellt att arbeta med.

 

 

Måttagning

Det första som görs när man kommer på plats hos Janne Melkersson är att mäta fötterna. Det finns många olika varianter när det gäller måttagning, Janne är relativt basic. Man ställer foten på papper och han ritar av fotens yttersida samt ritar in hålfoten. Därefter tar han fyra mått: ballmåttet som är fotens bredaste del över stortå- och lilltåknöl, vid hålfotens högsta del rakt upp över foten vid insteget, längre bak på hålfoten upp över högsta delen av insteget där skenbenet möter, och från hälen upp till samma högsta del av insteget. Utöver det känner han på fötterna och noterar om det är någonting som är speciellt med fötterna. Janne menar att med den här informationen har man allt som behövs för att få till en utmärkt passform. Det går att samla in ännu mer info, med att stå på stämpeldyna och ta fotens avtryck, rita av fotens profil, ta ännu fler mått och så vidare, men Janne upplever att det finns en risk att man får så mycket information att man inte vet vad man ska göra med allt.

 

-

Här ser man hur konturerna på foten är avritade, och sedan hur Janne tagit två av måtten och nu håller på med det tredje. Han markerar också exakt var det är måttet är taget, då man kommer matcha detta mot lästen senare är det viktigt att ha markeringar för var måtten görs.

 

 

Lästtillverkning

De allra flesta bespokeskomakarna idag använder sig av basläster som man har som grund att utgå ifrån, men som sedan modifieras efter kundens fötter och önskemål den har om lästform. Det finns de som skär ut en läst från ett block trä, men det är väldigt ovanligt. Janne har som sagt två läster som han utgår ifrån, den ena lite rundare i formen och med rund tå, den andra mer mejslad och med fyrkantig tå. Baslästerna köps från svenska Brunner, och när de har lästmodellerna hos sig kostar det bara 400 kronor att få ut ett nytt par träläster.
Jag ville ha en läst med klassiskt rund tå, men dock med lite mer markerade linjer än hans runda läst. Vi utgick från den runda i storlek 45. Först ställde man den över mitt mått och ritade på samma sätt för att se hur lästen förhåller sig mot mina fötter, och så markerar man på lästen var måtten på foten är tagna och jämför med lästen för att veta hur mycket material som behöver tas bort, alternativt läggas till.

 

-

Här har lästformen ritats ut ovanpå fotens form, och Janne markerar var måtten ska tas för att motsvara de tagna på foten.

-

Fittings skärs ut av så kallat shoulder-läder, alltså från djurets främre skulderdel.

-

Den här fittingen vid stortåknölen löper över skarven till lästens hysk, som är den del som man drar loss först när lästen ska dras ur skon. Det är väldigt viktigt att man skär upp här, annars är det i princip omöjligt att få loss lästen utan att knacka sönder den.

Lästerna grovslipas med maskin.

Lästerna grovslipas med maskin.

Raspar insteget.

Raspar insteget.

Jag slipar till det sista på en av lästerna.

Jag slipar till det sista på en av lästerna.

 

Sedan formade vi till den en hel del där vi drog in den på utsidan av insteget, smalnade av tån en del, samt då så klart anpassade efter mina fötter. Vi tog in en del extra vid hålfoten, och la också på så kallade fittings på några ställen. Det är läderbitar som man blöter och limmar dit, och sedan raspar och slipar ned till önskad form. För mig sattes det vid båda stortåknölarna, då jag har lite hallux valgus-problem, vid lilltåknöl fram mot lilltån, och också på hälen där jag har två förhårdnader som kan vara lite ömma, på grund av att jag burit för tajta skor.

Janne gör första jobbet vid putsbordet, vilket man kallar större slipmaskiner. Då kan han relativt snabbt få bort mycket material från lästen, ändå med god precision på det lilla sliphjulet. Sedan används rasp, fil, ben och sandpapper för att få till precis den form man vill ha. Med jämna mellanrum stämmer Janne av och mäter lästerna, och jämför de med fotens mått, samt ställer de över fotens avteckning för att se så att det blir rätt. Ett vanligt missförstånd är att för att få till ultimat passform ska lästen vara precis i samma storlek som foten. Hade det varit så hade det varit rätt enkelt, men gör du det blir skon nästan alltid för stor, ofta alldeles för stor. En fot är flexibel, läder är mer eller mindre flexibelt. Du jobbar i princip alltid med en viss mån av undermått på lästen, hur mycket skiljer sig från fot till fot och person till person. Generellt säger man att fötter som är beniga och rätt tunna är mer känsliga och kräver mindre undermått, kanske bara några millimeter per omkretsmått, medan tjockare fötter klarar mer tryck och kan ha betydligt större undermått. Sedan varierar det mellan personer, vissa klarar tajtare skor, andra inte. Ibland kan personer vilja ha det tajt runt hålfoten och insteget, men inte runt fotens ball, och så vidare. Det är många parametrar att ta hänsyn till. För Janne handlar mycket om erfarenhet och hur kunder med min typ av fötter brukar ha det, och hur jag beskriver att jag vill ha passformen.

 

Janne jämför lästernas form.

Janne jämför lästernas form.

Här har lästerna formats betydligt mer, och Janne jämför återigen måtten.

Här har lästerna i stort sett klara, och Janne jämför återigen måtten.

-

Här en jämförelse på hur baslästen ser ut (till vänster) jämfört med mina läster. Man kan exempelvis se hur hålfoten tagits in mer även från den här vineln, och hur tån smalnats av lite.

-

En jämförelsebild framifrån.

 

 

Mönstertillverkning

Att göra mönstret är ett komplicerat moment som görs i flera steg, och är rätt svårt att beskriva. Det finns lite olika varianter hur man gör, en populär är att man tejpar hela lästen med maskeringstejp, ritar upp mönstret på det och för sedan över det på papper, som sedan skärs ut på lädret. Det här tar dock rätt lång tid, så här väljer Janne nu en annan metod (det ska sägas att i princip varenda en av alla moment som beskrivs här kan göras på olika sätt, det här är bara hur Janne gör det, i just detta fall). Han lägger lästen på kant på ett papper och kalkerar av det, tar måtten på lästen från nedre kanten, lästens så kallade feather edge, upp till mittlinje, och ritar ut ungefär motsvarande utanför lästen på pappret. Han skär sedan ut det, gör snitt in från kanten mot mitten för att kunna vika, och vid lästens mittlinje viks sedan pappret. Då får du en tvådimensionell form av den tredimensionella lästens ena sida. Detta upprepas sedan för lästens insida. På dessa gör man sedan mönsterbitarna, där Janne då har mönster för en plain cap toe sedan innan och kan ha dessa som utgångspunkt för att modifiera det som behövs. Man skär ut respektive mönsterbit ur pappret, och för sedan över det på ett lite grövre papp, som är det färdiga mönstret för mina skor. I vissa av mönsterdelarna så går de ju också över mittlinjen in på andra sidan, så där använder man båda papperssidorna när man gör mönsterdelen. Man gör också en mån för överlappning mellan läderbitarna, där man markerar ut var de ska sys ihop, och resterande kommer sedan skärflas ner för att smidigt överlappa varandra.

 

-

Lästen läggs på kant och ritas av.

-

En större yta skärs ut.

-

I den gör man sedan snitt och lägger ut över lästen, och vid mittljen och nederkanten viks den, så har man sedan en tvådimensionell modell av ena halvan av lästen.

Här har man målat upp mönsterhalvorna på nytt papper.

Här har man målat upp mönsterhalvorna på nytt papper.

Som sedan förs över som färdiga mönsterbitar.

Som sedan förs över som färdiga mönsterbitar.

 

När mönstret är klart görs sedan ett ovanlädersprov. Man tar helt enkelt ett läder av sämre kvalitet, oftast något som blivit över från tidigare skor, som man skär ut mönstret för en sko på, nåtlar snabbt ihop det, och drar det över lästen. Då säkerställer man att mönstret passar och kan göra korrigeringar om det behövs, utan att riskera det fina läder som skorna ska göras av. På mina satt det riktigt bra, även om det var lite överdriven lädermån undertill, sånt som ändå skärs bort sedan, så här kunde han dra ner lite på mönstren för att inte slösa på lädret i onödan.

Därefter lägger man ut lädret som ska användas och inspekterar det för att hitta de finaste bitarna. Tåhättor och vamp vill man ha allra längst in mot ryggraden baktill, där lädret är som tätast och finast, övriga delar lägger man ut utifrån det. En sådan här liten hud räcker till ett, eventuellt max två par skor. En vanlig kalvhud kan han göra kanske två-tre par utav. Det som blir över används till annat, som exempelvis nämnda ovanlädersprov, läder är dyrt så man använder allt man kan. Att bara göra ett par skor av en hud menar Janne ofta är slöseri, då det i regel finns gott och väl med högkvalitativa delar för fler par.

 

Mönstret skärs ut på skräpläder.

Mönstret skärs ut på skräpläder.

Ovanlädersprovet klart. Som en smäck.

Ovanlädersprovet klart. Som en smäck.

Så skärs mönstret ut på Saint Crispin Babycalf-lädret.

Så skärs mönstret ut på Saint Crispin Babycalf-lädret.

Här delarna för fodret som är redo att skäras ut.

Här delarna för fodret som är redo att skäras ut.

Jag skär ut bitar till fodret.

Jag skär ut foder till plösarna.

 

Lädret som används till mitt par, Saint Crispin Babycalf, kostar omkring 1900 kronor för en hud. Om det nu då blir bara till ett par, förstår ni vilken extremt hög materialkostnad det innebär. Ett vanligt boxkalvläder kostar kanske ett par hundra mindre, och räcker då till fler par skor också. Om man räknar in allt material som går till ett par skor, för ovanläder, foder, tå- och hälkappor, förstärkningar, bindsulor och klackar, så kostar det ungefär 1 600- 1 700 kronor normalt. Här får man dock observera att små bespokeskomakare som Janne köper styckvis eller väldigt små mängder av läder, och dessutom använder samma högvalitativa läder som sulorna är av från exempelvis J. Rendenbach eller Garat för att bygga hela klacken med, då blir det dyrare än när fabriker köper stora mängder och dessutom använder skräpläder för klackarna.

Saint Crispin Babycalf är bara cirka 1,0-1,2 mm tjockt, normalt är ovanläder mellan 1,3-1,5 mm tjockt ungefär, ibland ända uppåt 2,0 mm för exempelvis grainläder för grövre skor.
När ovanlädersdelarna är klara gör man ett mönster för fodret. Detta enligt ungefär samma modell som beskrivits ovan, men här i betydligt färre delar. Då ovanlädret var så tunt använde vi nu ett tjock foderläder som Janne annars brukar ha till boots.

 

 

Nåtling

Nåtling är alltså när man syr ihop ovanlädret. Det görs i princip alltid med maskin, även på skor som klassas som helt handgjorda. Detta för att resultatet i regel blir bättre, och framför allt så klart för att det går extremt mycket snabbare. Innan man börjar sy så skärflar man kanterna på ovanlädersbitarna, alltså man tunnar ut kanterna för att det ska bli en mjukare skarv. Det kan antingen göras med en skärflingsmaskin eller för hand. Saint Crispin-lädret är väldigt känsligt så med maskinen gick det inte alls, utan Janne fick göra det för hand. Janne tar en kakelplatta i knät och med en lite böjd, väldigt vasst slipad kniv (slipa kniv gjorde Janne förövrigt säkert tio-femton gånger om dagen) tunnar han ut kanterna sakta men säkert i omgångar.
Öppningen där man kliver i skon behöver förstärkas, antingen genom att man sätter dit en passpoal mellan ovanläder och foder, eller att man dubbelviker ovanlädret. Här gjordes det sistnämnda, så Janne hade lagt till lite mån på ovandelen av siddelarna, som han skärflade ner, limmade och sedan vek ned dubbelt.

 

En bit ovanläder skärflas.

Vampen på ovanlädret skärflas.

Här viks kanten vid det som kommer bli öppningen av skon dubbelt för att ge förstärkning.

Här viks kanten vid det som kommer bli öppningen av skon dubbelt för att ge förstärkning.

Där hålen för snörningen ska göras förstärker man med en speciell tejp.

Där hålen för snörningen ska göras förstärker man med en speciell tejp.

 

Därefter limmar man fast bitarna i varandra för att underlätta vid sömnaden. Vi valde en mellanbrun tråd för lädret, och två rader stygn längs både tåkappa och vamp. Janne syr relativt lugnt och metodiskt, och det är ett väldigt precisionsarbete som krävs för att sömmarna ska hamna rätt, med tanke på att de ligger bara millimeter från varandra och från kanten på lädret. Baksömmen görs inverterad, där man alltså syr på insidan först, bankar till sömmens skarv så den blir så platt som möjligt, och sedan förstärker han med en tunn läderbit innanför och syr två sömmar på respektive sida av mittsömmen, medan läderbiten bara sticker ned en bit på utsidan längst upp. Här finns många olika lösningar, men den här använder Janne oftast. På en oxford gör man också en förstärkning vid nederdelen av facingen, vid snörningen. Janne syr med en tjockare lintråd ett stygn. Man slår också upp hålen för snörningen.

 

Tåkappan sys dit med två parallella sömmar.

Tåkappan sys dit med två parallella sömmar.

Närbild på skarven baktill, där man alltså först sytt en invertrad söm som bankats ut för att bli så platt som möjligt, och sedan förstärkt med läderbit och två ytterligare sömmar.

Närbild på skarven baktill, där man alltså först sytt en invertrad söm som bankats ut för att bli så platt som möjligt, och sedan förstärkt med läderbit och två ytterligare sömmar. Flärpen överst sys fast när man syr dit fodret, och så skär man bort det som ligger under sömmen.

Här är själva ovanlädret färdignåtlat.

Här är själva ovanlädret färdignåtlat.

Så här ser det ut på utsidan.

Så här ser det ut på utsidan.

 

Sedan syr man ihop fodret och passar in det i ovanlädret. Skarven baktill görs på samma sätt fast tvärtom, så att säga, alltså att sömmen görs utåt så den ligger mot innersidan på ovanlädret, och här utan några förstärkningssömmar. Man ser också till att placera skarven några centimeter ifrån ovanlädrets skarv, för att inte bygga upp på samma ställe. När man passar in fodret för en oxford gör man extra läder som sticker upp från nederdelen vid snörningen ända upp bak runt hälpartiet. Sedan syr man ihop dem ovantill vid öppningen och skär därefter bort öveflödet av innerfodret.

 

Fodret är igång att arbetas med, här bankas skarven baktill på detta ihop.

Fodret är igång att arbetas med, här bankas skarven baktill på detta ihop.

Och passas sedan in i ovanlädret.

När fodret är ihopsytt passas det in i ovanlädret.

Ovandelen och fodret sys ihop.

Ovandelen och fodret sys ihop.

Med en vass sax klipper Janne bort överflödet av fodret vid öppningen.

Med en vass sax klipper Janne bort överflödet av fodret vid öppningen. Ett svårt moment då man måste komma nära för att inget foder ska sticka upp, samtidigt som man inte får sabba tråden. Det enda som återstår av nåtlingen därefter är att sy dit plösen, som vi i detta fall bara fäste i fodret så det inte syns utåt.

 

Nästa del som publiceras någon gång de närmsta dagarna kommer avhandla pinning/lästning, bottning och finishing – och så klart visa upp det färdiga resultatet.

 

Reportage – Kurs i skotillverkning, del 2

$
0
0

Då fortsätter vi med andra halvan av veckan hos Janne Melkersson, där jag var med under tillverkningen av ett par bespokeskor till mig. Idag pinning, bottning och finishing, och så slutresultatet samt en sammanfattning av hur jag upplevde kursen. Första delen finns här.

 

Pinning

Pinning, eller lästning som det ibland kallas, är helt enkelt när man drar ovanlädret över lästen. I det här momentet ingår också fastsättningen av de förstärkningar som krävs för att skorna ska vara stabila och bekväma, de uppenbara som tå- och hälkappor, men också sidförstärkningar.
Ett moment som lästerna används till innan man gör pinningen är att man blockar bindsulorna. Janne använder oftast ekgarvade bindsulor från tyska J. Rendenbach eller brittiska Baker, alternativt kastanjebarkgarvade från mindre kända men mycket välrenommerade Garat. Fördelen med Garat är att man kan välja mellan två olika fetthalter i lädret, desto fetare desto hårdare är sulorna, och de med minst fett (som Rendenbach) är väldigt hårda att jobba med. Janne köper hela kruponger (ryggdelen på djuret) stansar själv ut sulorna, både när det gäller bind- och slitsulor samt klackdelar. Man blötlägger bindsulan i någon halvminut och häftar sedan fast det på lästen och låter det stå ett antal timmar tills det torkat, så att det får dess form.

Så själva pinningen. När ovanlädret och fodret är ihopsatt och färdignåtlat, monterar man det först ensamt på läst och låter det sitta ett tag innan man går vidare. Vid pinning så trär du ovanlädret över lästen och markerar sedan vid ovansidan av hälen var den ska vara placerad. Sedan drar Janne med en pinntång först tån över lästens tåspets och fäster den med en spik undertill. Janne har tänger från klassiska Erik-Anton Berg, världsberömd verktygstillverkare, som är oumbärliga för honom. Han fortsätter sedan med att dra på in och utsida av skons ball, där dragningarna ska vara framåt och nedåt.

Janne, och många bespokeskomakare med honom, drar lädret över lästen när det är torrt. Ibland fuktar man det något för att få lite extra stretch, men helst så torrt som möjligt. Hur mycket man drar är en fråga med många parametrar, och beror mycket på vilken typ av läder det är. Vanlig boxkalv har ganska mycket stretch och kan dras rätt ordentligt, Saint Crispin Babycalf som användes till mina skor var betydligt stummare och mer svårlästat, därför använde han också en blomspruta för att fukta det något på vissa ställen. Drar man för löst kommer det inte ned över lästen ordentligt, drar man för hårt finns det risk för att man skadar lädret. Efter de första tre tagen dras två tag mellan tå och ballen och sedan på ett par ställen till runt skon. Hela tiden kontrollerar Janne så att ovanlädret ligger centrerat på lästen, och så att hälen ligger kvar på rätt höjd. Även under hälen fästs det med spik. Därefter fick det sitta på lästen över natten, innan man gick vidare med pinningen efterföljande dag.

 

En första pinning av bara ovanlädret inklusive fodret ensamt.

En första pinning av bara ovanlädret inklusive fodret ensamt. Den utstickande delen på tången används som hävstång för att dra åt, och då Janne använder sig av en tjockare spik kan han slå i den lite snett och sedan dra lite med spiken också.

Jämförelse av de båda skorna, så de är symmetriskt ditsatta.

Jämförelse av de båda skorna, så ovanlädren är symmetriskt ditsatta.

 

Efter första pinningen bestämde vi oss för att göra en burnishing på lädret med en gång. Babycalf lädret var nämligen extremt känsligt för märken, och detta räknade vi med skulle minska detta. Man kan göra en burnishing på olika sätt, men när det handlar om den här typen av läder räcker det med neutral skokräm och lite gnuggande för att väcka det till liv. Så jag la på ett par lager, gnuggade in det noga och borstade noga, och färgen kom som synes verkligen till liv, och det blev också lite mindre känsligt.

 

Här ser man den gigantiska skillnaden på före och efter burnishing.

Här ser man den gigantiska skillnaden på före och efter burnishing. På bilden är inte heller skon som fått burnish uppborstad en sista gång, då blir skillnaden ännu större.

 

När ovanlädren suttit på lästen under en tid tar man loss dem igen, och sätter återigen dit bindsulan på lästen, som nu redan har rätt form tackvare blockningen tidigare. Nu ska den förberedas ytterligare. Dels skär man bort så man inte har något överflöd som sticker ut utanför lästens feather-line, alltså undersidans kant. Man brukar säga att man tar bort ”skägget”, vilket görs med ett verktyg som kallas frånfäll. Sedan finns det lite olika varianter i hur man skär ut läppen (holdfast på engelska) som man syr randsömmen i. Janne skär in med 45 graders vinkel från sidan på bindsulan, ungefär halva sulans tjocklek. Sedan skär man ut läppens insida först med kniv, sedan karvar man ut med frånfällen så att läppen bildas, cirka 1,5 cm bred. Man använder sedan rasp, glas (skärvor från glasskivor som man bryter till själv) och ben för att forma och jämna till det hela.
Var man placerar läppen spelar stor roll för skons slutgiltiga utseende, alltså hur långt in från lästens feather edge som den görs. Det avgör hur stort ”flyt” det blir på skon, alltså hur mycket luft det blir mellan randen och undersidan på ovandelen. Lägger man läppen långt in blir det mycket luft, det kan nästan se ut som att de inte sitter ihop. Med mellandistans blir det ett visst ”flyt”, det blir lite space mellan rand och ovandel. Lägger man läppen väldigt långt ut blir det helt platt och det ser ut som att ovandelen ligger platt på randen. Framför allt handlar det om utseende vilket man väljer, till viss del påverkar det funktion. Janne föredrar att göra det mellanvägen, med lagom mycket ”flyt”.
Janne markerar också undertill på bindsulan var klacken ska vara placerad, och hur långt fram midjan ska gå. Det görs enkelt med att han bara trycker ner med skaftet på kniven så det bildas små skårmärken.

Sedan prepareras tå- och bakkappor. Tåkapporna kollar man på mönstret och gör en ny form från det, som man sedan skär ut bitar från. För tåkapporna används shoulder-läder från Garat i 2,5 mm tjocklek, bakkappor är det shoulders från J.R.  Normalt har han förberett bakkappor i förväg, men nu hade han inte några som var så långa att de fungerade för mina skor, så han fick göra nya. Både tå- och hälkapporna blötläggs, och skärflas och glasas sedan ner till önskad tjocklek och form. Ett arbete som tar en bra stund.

 

"Skägget" tas bort från bindsulan så den ligger jämnt i kant med lästens undersida. Det görs med en frånfäll.

”Skägget” tas bort från bindsulan så den ligger jämnt i kant med lästens undersida. Det görs med en frånfäll.

Utsidan av läppen skär Janne ut med kniven lutad i 45 grader halva bindsulans tjocklek ner ungefär.

Utsidan av läppen skär Janne ut med kniven lutad i 45 grader halva bindsulans tjocklek ner ungefär. Han har som synes markerat med penna hur långt in han ska gå.

Därefter skär man med kniv en skåra på läppens insida...

Därefter skär man med kniv en skåra på läppens insida…

...och tar sedan frånfällen för att karva ut läppen. Här filar, glasar och benar man sedan till det sista.

…och tar sedan frånfällen för att karva ut läppen. Här filar, glasar och benar man sedan till det sista.

Tåkappor skärs ut och görs i ordning.

Tåkappor skärs ut och görs i ordning.

Här hälkapporna som blötläggs.

Här hälkapporna som blötläggs.

 

Så är det återigen dags att dra lädret över lästen. Innan man gör det talkar man dock läst och insida, för att man enklare ska få ut lästen när skon är klar. Man placerar sedan in bakkapporna som först smörjs med Hirschkleber, en sorts klisterpasta (paste på engelska) som är vattenbaserad och inte behöver hanteras i dragskåp, vilket gör att när den blöta kappan stelnar blir den lagom hård och styv, samtidigt som den fäster ovanläder och foder med kappan. Man sätter också dit sidfoder, ett tunnare läderfoder som löper från hälkappan fram till tåkappan för att ge stadga åt skon. Jannes hälkappor går som idealt är hela vägen fram under hålfoten, och ger bra stöd. Sedan pinnas helt enkelt ovanlädret igen på samma sätt som innan, bara att hälkappa och sidfoder nu finns ditsatt. Ibland kan man ha problem med att bakkappan glider upp vid pinningen, och vanligt är då att man slår in en spik mitt i sömmen bak för att hålla det på plats. Om det här händer Janne brukar han lösa det på ett annat sätt för att slippa göra ett litet hål, han slår spiken precis ovanför kappans övre del, vilket håller ner den tillräckligt.
Nu gör också Janne en process där han med en fummel, ett verktyg som finns i flera varianter som man använder för att pressa samman läder, som han plattar till bakdelen undertill med, så att det blir en platt jämn yta vilket underlättar när klacken sedan ska byggas.

Nästa steg är att man släpper på spikarna framme i tån, och fäster bara fodret ensamt kvar. Själva ovanlädret viks bakåt upp mot plösen. Nu är det dags för tåkappan att sättas dit. Janne gör här lite annorlunda mot de flesta då han fäster kappan med köttsidan nedåt mot fodrets köttsida, och narvsidan uppåt. Det brukar anses lite svagare, men Janne menar att med bra läder kombinerat med härdande Hirschkleber, samtidigt som man bankar kapporna ordentligt med hammaren för att pressa samman lädret, så blir de absolut tillräckligt hårda. Fördelen med detta är att de är lättare att dölja så de syns mindre utåt. Efter att de bankats så filar man ner de så den yttersta narven försvinner, och Janne lägger också en tejp över kappans bakre kant för att dölja den så bra som möjligt. Babycalf-lädret som är så tunt är också extra känsligt för detta, precis som det också är extra känsligt för hammarslag som man använder för att jämna ut lädret, men som Janne får vara väldigt försiktig med på de här skorna. När man sträcker tillbaka ovanlädret igen över kappan och pinnar fast det igen behöver det jämnas till, dels då genom hamrande, men också använder han värmepistolen som han jämnar ut vecken som bildats när lädret böjts bak. Sedan skär man bort överflödet av foder, tåkappa och ovanläder för att enkelt komma åt när randsömmen ska sys.

 

Kapporna penslas med klisterpastan HIrschkleber.

Kapporna penslas med klisterpastan HIrschkleber.

Här har bakkappa och sidförstärkning satts på plats.

Här har bakkappa och sidförstärkning satts på plats.

Spik ditsatt för att inte bakdelen skulle glida upp.

Spik ditsatt för att inte bakdelen skulle glida upp.

Häldelen dras på plats igen. För att verkligen få det jämnt får Janne dra steg för steg, och slår på den ena delen av pinntången för att sträcka lädret det sista.

Häldelen dras på plats igen. För att verkligen få det jämnt får Janne dra steg för steg, och slår på den ena delen av pinntången för att sträcka lädret det sista.

En varm fummel plattar till bottendelen bak.

En varm fummel plattar till bottendelen bak.

Dags för ditsättning av tåkappan.

Dags för ditsättning av tåkappan.

Här är den på plats.

Här är den på plats, och hamras till ordentligt för att bli kompakt och hård.

Tejp över skarven för att göra den så lite markerad som möjligt. Här är också översta delen av narven bortslipad, som synes.

Tejp över skarven för att göra den så lite markerad som möjligt. Här är också översta delen av narven bortslipad, som synes.

 

En liten utvikning här är att det dök upp ett problem när ena skon precis pinnats klart, där ena sömmen vid tåkappan gick upp. Janne hade märkt att symaskinen krånglat vid tillfället de syddes, men hade kollat sömmarna och provsytt flera gånger på en slaskbit, och trott allt var okej. Så visade sig alltså inte vara fallet, och Janne fick helt enkelt plocka bort ovanlädret från skon, sprätta loss tåkappan och sy dit en ny, och sedan göra om tåkappan och pinningen som innefattar tådelen för ena skon.

 

Ser lite ruskigt ut, när ena tåkappan sprättats bort.

Ser lite ruskigt ut, när ena tåkappan sprättats bort.

Ny sys dit med korrekt hel söm denna gång.

Ny sys dit med korrekt hel söm denna gång. Jag gjorde sedan en ny burnish på den här delen, och när ovandelen pinnats igen såg det ut precis som innan.

 

 

Bottning

Nu till den del som kanske är det som det fokuseras mest på när det gäller kvalitetsskor (men som synes bara är en liten bråkdel av tillverkningsprocessen), själva bottningen (making på engelska). Det första som görs är preparering av randen. Janne stansar ut sina egna ränder, som är en läderremsa som är några millimeter tjock, ett par centimeter bred och någon halvmeter lång ungefär. Ränderna nu är i läder från Garat. De blötläggs och man skär en skåra som sedan breddas ut med ett ben, i skåran ska sömmen ligga skyddad. Narven tas bort med en glasbit, för att underlätta när man gör märken med fudge wheel och målar dem senare. Kanten på insidan skärflas också.

Sedan börjar man sy dit randen i läppen på bindsulan. Första stygnet är precis där klacken ska börja, så randen löper från främre delen av klacken till främre delen av klacken. Tråden Janne använder för randsömmen är en nylontråd, vars främsta fördel är att den inte kan ruttna (inte för att det är särskilt vanligt med lintråd, men risken finns). Tråden gnids in med beck, vilket helt enkelt är nedkokt tjära som blir till en hård klump, och gör att tråden fastnar som en propp i lädret. Här används en sadelmakarsöm (ibland kallad skomakarsöm) med ett kast, vilket ger en utomordentlig låsning på varje stygn. Man syr randsömmen med rätt glesa stygn, ungefär 3-4 spi (stygn per tum). Först görs hål med en böjd syl som man sticker inifrån läppen ut genom läppens utsida, genom ovanlädret och fodret, och genom randen upp på rätt plats i skåran. Sylen doppas i vax för att tråden ska glida enklare, inte minst då den är beckad kan det vara segt annars.
Stygnen sys med två ändar på tråden där Janne använder stålborst som nålar, där ena trådänden läggs in från utsidan men man lämnar en ögla kvar på utsidan, trär in tråden från insidan och ser till så det blir ett kors mellan trådarna på utsidan, och så drar man åt. Insidan av läppen är den känsliga delen här, inte minst framme vid tån där stygnen hamnar tätt på insidan. Därför håller man mest emot med den enda som drar åt tråden på insidan, medan man drar åt ordentligt med tråden som drar åt på utsidan då randen är stark och tålig. Janne lindar tråden ett varv runt sylskaftet för att kunna dra åt tillräckligt. Vid sista stygnet för man bara in tråden från utsidan och knyter en knut på insidan. Därefter skär man bort överflöd av ovanläder, foder och rand.

 

Randen prepareras, här markera Janne ut var en skåra i randen för sömmen ska skäras upp.

Randen prepareras, här skär Janne ut en skåra i randen för sömmen att få plats i.

Koncentration.

Koncentration.

Här ser man hur man lägger trådändarna i kors för att skapa en extra låsning.

Här ser man hur man lägger trådändarna i kors och gör ett kast för att skapa en extra låsning.

Jag provar på att sy några stygn av randsömmen. Det var rätt bökigt att få igenom sylen hela vägen, och man skulle dra åt ännu hårdare än vad jag tänkt mig.

Jag provar på att sy några stygn av randsömmen. Det var rätt bökigt att få igenom sylen hela vägen, och man skulle dra åt ännu hårdare än vad jag trott.

Läderöverskott skärs bort.

Läderöverskott skärs bort.

Snyggt och prydligt.

Snyggt och prydligt. Det minimala hålrum som blir på en randsydd sko är en av fördelarna gentemot en maskinsydd, där den kanvasremsa som används gör att det blir en mycket större höjdskillnad här och stort hålrum att fylla ut mitt i skon.

 

När ränderna är ditsydda är det dags för förstärkningen av midja. Här används en gelänk (shank på engelska), Janne använder metall vilket är starkt och hållbart, man kan också använda trä eller hårt läder. Gelänken limmas fast först. Då jag vill ha en rätt uppbyggd, välvd midja limmar han först en liten läderremsa ovanpå gelänken, och sedan en till större läderbit för att bygga upp ordentligt. Den stora biten pliggas också fast i bindsulan med träspik, så att allt ska hållas på plats riktigt ordentligt. En gelänk som släpper eller skaver mot material runtomkring är ett inte helt ovanligt problem, vilket ofta resulterar i missljud. Man skär också ut en bit kork från en tunnare korkplatta som ska användas som fyllnad mellan bindsula och slitsula. Som sagt blir hålrummet rätt litet på handrandsytt, bespokeskomakare använder oftast korkplattor eller filt för detta, ibland poröst läder. Det är ovanligare med den korkmassa som vanligtvis nyttjas i fabriker. Korkplattan limmas dit och bankas sedan jämnt på plats.

 

Stålgelänken som ska ge stadga åt midjan ditsatt.

Stålgelänken som ska ge stadga åt midjan ditsatt.

En extra läderbit för uppbyggnad.

En extra läderbit för uppbyggnad.

Sedan en större läder bit som pliggar fast alltihop förutom limmet.

Sedan en större läder bit som pliggar fast alltihop förutom limmet.

En bit kork skärs ut från en tunn korkplatta ,som ska användas som fyllnad mellan bindsula och slitsula. Som sagt blir hålrummet rätt litet på handrandsytt, bespokeskomakare använder oftast korkplattor eller filt för detta, ibland poröst läder. Det är ovanligare med den korkmassa som vanligtvis nyttjas i fabriker.

En bit kork skärs ut från en tunn korkplatta.

Allt klar för ditsättning av yttersulan.

Allt klar för ditsättning av yttersulan.

 

Slitsulorna som Janne använder är som nämnts innan i regel från J. Rendenbach, Baker eller Garat, och är vegetabiliskt garvade med mycket hård slittålighet. Samma material används till hela klacken, förutom då gummibiten längst bak på yttersta slitdelen. Det första Janne gör är att pensla dem med lim (bara köttsidan på sulan och yttersta slitdelen på klacken, båda sidorna för klackdistanserna), för att möjliggöra största möjliga fästförmåga, sedan läggs de i blöt under en rätt lång stund.
Efter att delarna tagits upp ur vattnet och fått rinna av det värsta av blötan, limmar Janne återigen på sulans köttsida samt på hela underdelen av skon. När slitsulan ska placeras dit använder Janne en lite speciell teknik för att enkelt få rätt spänning över sulan, där den läggs i konkav resning över midjan först, för att sedan tryckas ner med händerna jämnt över hela skon. På det här sättet riskerar man inte att sulan vill resa sig vid midjan, som ju buktar nedåt. Sedan trycker man ut sulan ytterligare med ett så kallat glazing iron, som en metallpinne mellan två trähandtag, och bankar till det med hammaren. Man klämmer också ihop rand och sula med en randtång (welt plier på engelska) för att dels få de att fästa ordentligt, men också jämna till så de ligger jämnt.

Sedan använder Janne ett riktigt specialverktyg. Det är en liten läderbit med en spik satt igenom, som perfekt markerar ur långt ut från skon som sulkanten ska skäras. Han drar den med lädret mot skon och spiken mot ovansidan på randen, så bildas ett märke som markerar var han ska skära. Därefter skärs sul- och randkanten ner till märket. Vid midjan får man skära närmre, särskilt i det här fallet då vi bestämt att de ska pliggas istället för att sys. Sedan är det den vanliga proceduren med rasp, fil, glas och hammare för att jämna till kanterna. Framförallt kring midjan är man extremt nära ovanlädret med verktygen, och även om det är tejpat som skydd hjälper det inte mycket om man slinter med en skarpslipad kniv. Det här är också bara grovgörat, finliret kommer i finishen sedan.

Nästa steg är pliggning, där Janne för att få jämna mellanrum och symmetriska rader markerar med ett pligghjul (peg wheel). Därefter slår man hål in till lästen med en syl, och bankar i små träpligg. Man använder inget lim här, utan träet är lite större än hålen och ska sitta hårt. Janne pliggar alltid hälpartiet, och i vissa fall då som nu även midjan. För hälen räcker det med en rad pligg, midjan får två på varje sida. Vid midjan fungerar också pliggen stabiliserande, då de håller ihop alla delar från slitsula till bindsula ordentligt.

 

Janne limmar på skon innan slitsulan ska dit.

Janne limmar på skon innan slitsulan ska dit.

Sätter man sulan på det här sättet med tå och häl först och en konkav resning vid midjan, är det enkelt att sedan trycka ut den jämnt och fint utan att det sträcker någonstans.

Sätter man sulan på det här sättet med tå och häl först och en konkav resning vid midjan, är det enkelt att sedan trycka ut den jämnt och fint utan att det sträcker någonstans.

Här trycks sulan dit med

Här trycks sulan dit med ett glazing iron.

Kanterna kläms ihop och jämnas till med randtången.

Kanterna kläms ihop och jämnas till med randtången.

Här det lilla klipska, hemmagjorda verktyget som markerar var man ska skära sulan, så det blir jämnt. En läderbit med en spik i.

Här det lilla klipska, hemmagjorda verktyget som markerar var man ska skära sulan, så det blir jämnt. En läderbit med en liten spik i.

Sedan jämnas alla kanter till, först med kniv och sedan rasp, fil, glas och hammare. Man är som synes väldigt nära ovanlädret.

Sedan jämnas alla kanter till, först med kniv och sedan rasp, fil, glas och hammare. Man är som synes väldigt nära ovanlädret.

Sedan märker man ut var pliggen ska slås i.

Sedan märker man ut var pliggen ska slås i. Man ställer in hur långt ifrån kanten de ska vara med den lilla armen, och rullar den sedan runt längs med kanten.

Midja och häl pliggas.

Midja och häl pliggas.

 

Så är det då dags att bygga klack. Det finns lite olika varianter med hur man bygger själva klackbasen. Förr var det vanligt att man gjorde en krans innerst som pliggades fast, engelsmän använder gärna en form av kil. Janne och många andra sätter dit en hel klackbit, och slipar sedan till den jämnare. För varje klackbit man lägger på blir det så jämnare för att sedan bli helt plant lagom till den är färdigbyggd. Man limmar ordentligt mellan varje lager, och slår i pligg vartannat (det går igenom två-tre lager, så onödigt pligga vid varje lager). Janne bygger som sagt klackarna med samma material som sulan, och då de är ganska tunna blir det cirka fem lager klackdistanser plus den yttersta slitdelen. Ytterst sätter man som standard en gummislitdel baktill. Den fäster Janne först med att slå i små spik som han klipper av med en tång så bara någon millimeter sticker upp, men det gör att gummit hålls bättre på plats och inte riskerar glida, även om limmet är bra. Man ritar sedan på yttersta klackbiten var gummit går och skär till den så det passar in skapligt, sätter dit den och sedan gummit kloss an som man skär till i efterhand på utsidan. Yttersta lagret är det vanligt att man slår i några mässingsspikar, vi väljer att köra på den klassiskt brittiska skolan med fyra spik, en i varje hörn på klacken. Sedan jämnar man till klackkanterna enligt samma princip som sulkanterna som jag beskrivit ovan.

Under hela uppbyggnaden av klacken är man noga med att kolla klackhöjden och se till så att den och tåsprängning (toe spring) blir korrekt. En läst är byggd för en viss klackhöjd, en viss tåsprängning, och man kan inte avvika för mycket från den. Gör man det hamnar skons ballmått, dess bredaste del, i luften när skon står platt i backen. Det här kan göra de obekväma att gå i och skapar onödiga spänningar i skon.
Det är också viktigt att få till balansen. Janne strävar oftast efter att skon ska stå helt plant med hela klacken i backen samtidigt som skons ball är helt i marken. Möjligtvis kan det lyfta en liten aning längst bak på klacken. Han tycker att det på en vanlig lågsko är lagom med en tåsprängning på mellan en och två centimeter, den rätt extrema skola med superlåg tåsprängning som är populär bland många bespokeskomakare är han inte särskilt förtjust i, då det enligt honom blir obekvämt att gå i och också riskerar bildas mer gångveck.
Det handlar inte bara om balans längsledes så att säga, även i sidled kan en sko vara skev och bli instabil. Man får inspektera den framifrån och se så de ligger jämnt, det är nämligen inte helt ovanligt att en sko vill vrida sig lite runt sin egen axel.

 

Första klackdistansen har satts dit, och slipas här till för att bli jämnare.

Första klackdistansen har satts dit, och slipas här till för att bli jämnare.

-

Klacken byggs vidare. Här slås sylen i för att göra hål för pliggen.

Som sagt viktigt att hela tiden jämföra skorna och kontrollera balansen på dem.

Som sagt viktigt att hela tiden jämföra skorna och kontrollera balansen på dem.

-

För att fästa hälgummit slås tre spik i som sedan knipsas av för att bara sticka upp lite grand. Viktigt att klacka om dem bara innan de kommer fram, om man tänkt traska runt på parkettgolv eller så…

-

Här är gummibiten ditsatt. Man gör de från långa stavar, de här är från Vibram.

-

Även om klackarna har någorlunda den form de ska ha även på insidan, så får man skära till det ordentligt i efterhand. Här krävs det skarp kniv.

 

Här är det lätt att tänka att skon är färdigbyggd, men det återstår så klart en del av bottningen: avlappssömmen. Första man gör här är att skära ut ritsen som sömmen ska ligga i under sulan. Man markerar ut några millimeter från sulkanten där ritsen ska gå, och skär med ungefär 45 graders vinkel inåt mot skon runt hela sulan, ungefär halva slitsulans tjocklek ner. Sedan kommer en bit som inte många tänker på, och det är att man sedan måste karva ut längs ner i kanalen så att sömmen får plats. Skulle man bara vika ner ritsen efter sömmen gjorts skulle bli som en bulle. För att karva ur nere i skåran tar Janne först sylen för att öppna upp, öppnar ytterligare med benet, och sedan ett verktyg som kallas ”barnmorska” som man får bort material med och gröper ur i botten.

Vad som sedan ska göras är att tvinna tråd för avlappen. Janne tar ett antal tunnare lintrådar som läggs ihop och smalnas av mot slutet för att kunna få in i borstens hål, de beckas och tvinnas sedan ihop. Därefter drar man med en läderbit över tråden för att skapa värme och få becket att smälta in i linet och jämnas ut över tråden. Sist gnider man på bivax för att tråden ska glida lättare.
För att markera var stygnen ska sys tar Janne sedan ett så kallat fudge wheel som värms upp, och sedan rullas ut runt ovansidan på randen. Det är med fudge wheelen man bestämmer stygnlängd, här tar Janne en som är för 8 spi (stygn per tum), inte jättetätt, men det man hinner med under en sådan här kurs. Fabrikstillverkade skor har man fudge wheel bara efteråt för att få det att efterlikna det handsydda, och för att vi är vana vid att det ofta är så det ser ut, men där är det maskinen som bestämmer stygnlängden. Sedan markerar man också med penna hur nära stygnen ska sys.

Sömmen görs sedan precis som randsömmen med två ändar, men här med en vanlig sadelmakarsöm och inte med det extra kastet. Det blir bra låsning på varje stygn ändå, inte minst tackvare det beck den är behandlat med. Först gör man hål med den vaxade sylspetsen, några hål i förväg, sedan in med tråden från varsitt hål. Janne drar åt sömmarna hårt, just att det drar ihop sula och rand är en viktig förtjänst med sömmen.
När sömmen är gjord lägger man ner ritsen igen, där man först petar ned sömmen lite ytterligare, sedan penslar i lim, och sedan med baksidan på hammaren ”penar” igen kanalen så den blir det. Man hamrar sedan längs kanalen för att trycka ihop det hela.

 

Skär upp ritsen som avlappen ska ligga i under sulan.

Skär upp ritsen som avlappen ska ligga i under sulan.

Här verktyget "barnmorska" som man gröper ur kanalen med.

Här verktyget ”barnmorska” som man gröper ur kanalen med.

Janne beckar lintråd.

Janne beckar ett antal tunnare lintrådar, som sedan tvinnas och behandlas ytterligare.

Tre olika fudge wheels, från vänster 8 spi, 10 spi och 12 spi. Det i mitten användes för mina skor.

Tre olika fudge wheels, från vänster 8 spi, 10 spi och 12 spi. Det längst till vänster användes alltså för mina skor.

-

Här ser man markeringarna efter hjulet, och så gör Janne hål med sylen i förväg, som som vanligt är doppad i vax. Janne lägger sömmen en liten bit ut, så de precis syns om man tittar på skon ovanifrån, något som brukar kallas ”just shown stitches”.

Avlappssömmen sys.

Avlappssömmen sys.

Limmar i kanalen innan ritsen läggs ner igen.

Limmar i kanalen innan ritsen läggs ner igen.

Här precis efteråt. Det kommer så klart jämnas till mer i finishen.

Här precis efteråt. Det kommer så klart jämnas till mer i finishen.

 

 

Finishen

Så är vi då framme vid det sista steget vid skotillverkningen, finishen. Här börjar man med sul- och klackkanterna. Janne gör första arbetet vid maskinslipen. Dels sulkanten som får en aningen konkav fräsning, sedan klacken. Den formar Janne med en liten lutning inåt efter mina önskemål.
När man är klar med maskinen återstår fortfarande mycket arbete. Det går rätt fort att beskriva i ord, men längre tid att göra. Klacken tas med både rasp, fil och sandpapper, sulkant med bara sandpapper. Vi använder grovlekarna 60, 80, 120 och 240, där 240 är ett väldigt fint papper. Man påverkar fortfarande formen en hel del, så man får vara noggrann. I och med att sulkanterna skulle ha en lite konkav form fick man slipa med en vikt bit där. Här handlar det om att få till en form som passar de fumlar man har. Fummel är ett järn som man trycker in färgen och får till en jämn blank yta med på slutet, och sulkanten ska passa ens sulkantsfummel, och midjan ska passa ens hålfotsfummel. Man måste också jämna till insidan på klacken vilket lättast görs med glas.
När slipningen är klar målar man med en speciell sulkantsfärg, Janne använder här Quick brown från FC Ball & Co., en färg som täcker rätt ordentligt, och är i en lagom mellanbrun nyans.
Efter att man målat ger man sig på att trycka till sömmarna ytterligare, och också separera dem för att få det snygg och prydligt. Ibland kör man över med fudge wheel igen, och ser till att pricka samma bana som man gjorde första gången. Eller så använder man ett verktyg som kallas stitch prick, som man trycker mellan stygnen ett och ett. Det sistnämnda kör Janne på de här skorna, då Garats läder som ränderna är gjorda av är så hårt att det kan vara svårt att få det bra med hjulet.
Sedan värmer man in vax med fummeljärnen, och kör på slutet med bara de varma fumlarna. Janne gör också några mindre dekorationer, ett runt klacken och ett vid klackkanterna, som görs med varma dekorationshjul.
När vaxet torkat in får man gnugga som en tok med en trasa för att jobba in det sista i lädret och få bort allt överflöd. Här kommer en riktigt trevlig glans fram.

 

Sulkanten slipas här med maskin.

Sulkanten slipas här med maskin.

Och här med sandpapper.

Och här med sandpapper.

Janne glasar till insidan på klacken.

Janne glasar till insidan på klacken.

Målningen görs med en pensel.

Målningen görs med en pensel.

-

Här stitch pricken som trycker till, separerar och jämnar till stygnen, ooch också förstärker mönstret från fudge wheelen.

Kantdekorationer görs med varma dekorationshjul.

Kantdekorationer görs med varma dekorationshjul. Janne kör en rak linje med räta streck runt klacken och en vid främre klackkanterna.

Gnugga, gnugga, gnugga in och bort vax.

Gnugga, gnugga, gnugga in och bort vax.

 

Så är det då bara undersidan kvar. Processen liknar den med sul- och klackkanterna. Janne gör det första på maskin, sedan jobbar man med fil och alla sandpappren. Man tar alltså bort sulans narv helt och hållet. Med finishen kan man i princip hålla på hur länge som helst, det går att finputsa i all oändlighet känns det som (ett 240 papper tar inte bort särskilt mycket material). Man får hitta ett läge som man är nöjd med.
När sulan är färdigslipad målar vi den med vanlig skokräm. Det tas upp rätt fint och blir lite marmorerad finish. Den tar inte riktigt kring mellan vissa av pliggarna, här hade vi behövt slipa lite mer för att få ner hela narven. Problemet var att vi var rädda att det skulle bli för stora gropar, därför slutade vi med de grövre pappren lite för tidigt uppenbarligen.
Sedan tar Janne en varm fummel och lägger den först bara på kanten och gör en snygg markering längs alla kanterna, innan han jobbar in skokrämen över hela undersidan.

Härefter drar man ur lästerna. Dessa läster har en hysk, som man först behöver släppa på med en skruvmejsel upptill, och sedan tar man en lästkrok. Janne har fått nya läster nyligen från Brunner som har hysken skuren lite djupare, så det krävdes en del bök för att få loss lästerna. Sedan får man slipa ned all träpligg som sticker upp lite på insidan av bindsulan, det görs med en pliggrasp. När det är jämnt limmar man dit en halv fodersocka i tunt läder.
Sedan är det bara vanlig putsning kvar. Jag lägger på medium Saphirkräm ett par lager, och sedan mörkbrun polish. Blir ingen direkt skillnad mot den neutrala krämen som användes i skedet innan. Saint Crispin Babycalf-lädret är sjukt lättputsat, det gick oerhört fort att få upp en bra glans.
Sedan är skorna klara.

 

Sulorna målas med vanlig skokräm.

Sulorna målas med vanlig skokräm, mellanbrun Saphir Medaille d’Or.

Med en varm fummel gör Janne först trevliga dekorativa markeringar längs kanterna, och jobbar sedan in krämen med den.

Med en varm fummel gör Janne först trevliga dekorativa markeringar längs kanterna, och jobbar sedan in krämen med den.

Mässingsspik slås i klacken.

Mässingsspik slås i klacken.

Dags att dra ur lästen. Först lossar man hysken...

Dags att dra ur lästen. Först lossar man hysken…

...och sedan och med en lästkrok drar man ur lästen ur skon.

…och sedan och med en lästkrok drar man ur lästen ur skon. Inte det lättaste i det här fallet med de lite felkonstruerade lästerna.

Så här ser lästerna ut efteråt, en hel del hål.

Så här ser lästerna ut efteråt, en hel del hål.

Slipar ned träpliggen med en pliggrasp.

Slipar ned träpliggen med en pliggrasp.

 

 

Sammanfattning och slutresultat

Det var verkligen en fantastisk vecka hos Janne Melkersson. Oerhört lärorikt, och man får en förståelse och kunskap som är svår att få på annat sätt än att vara med själv när skor görs. Om jag hade respekt för bespokeskomakare innan är det inget mot vad jag har efteråt. Det är verkligen ett otroligt hantverksarbete och mycket precision som krävs. Det som slog mig allra tydligast var hur otroligt mycket tid som går åt till alla förberedelser och preparering av material med mera. Som att det krävs sex sju moment bara för att förbereda en rand, innan man ens sytt ett enda stygn med den.
Att Janne, förutom all kunskap, också är ett mycket trevligt umgänge gör inte kurserna sämre. För den som verkligen vill lära sig göra skor är en enveckas- eller tvåveckorskurs hos Janne troligtvis bland de bästa starterna man kan få. Inte minst med tanke på att man får kopiera hans mönster, beställa hans läster. Plus att man ju också får med sig de läster som man gjort nu under kursen, vilket är väldigt ovanligt. Janne resonerar som att de ju ingår i priset, och därför är kundens att behålla.
Men det är inte bara för de som vill lära sig göra skor jag skulle rekommendera kursen, även för skointresserade som jag som vill lära sig mer och få djupare kunskap. Plus att man så klart får ett par bespokeskor till på köpet. Är man intresserad av att boka in sig på en kurs kan man kontakta Janne Melkersson eller Skomakeri Framåt.

Skorna ja, de blev även de fantastiskt trevliga. Lästen blev precis som jag hade tänkt mig, elegant och klassisk. Kommer aldrig någonsin att bli omodern. Passformen blev mycket bra. Lite rymlig på insidan ungefär mellan stortåknöl och hålfot, framförallt på högerfoten. Det har att göra med min hallux valgus och hur foten blivit av det, vilket ställer till det för i princip alla RTW-skor och även exempelvis Maftei hade luft där på mitt första par. Uppenbarligen svårt att få till hundra, åtminstone direkt.
Kvaliteten på hantverket är mycket hög, även om det inte är det riktiga finliret, vilket inte minst beror på tidspressen det innebär när skor görs under de här kurserna. Men exempelvis midjorna blev i mina ögon fantastiskt vackra, med en relativt kraftig välvning, om än inte brutalt överdriven, och lagom smalt byggd.
Saint Crispin-lädret är fantastiskt vackert, med ett grymt djup. Det är väldigt lent och trevligt, men samtidigt då rätt känsligt. Kommer inte vara några skor man springer ute i skogen med. Men jag har på känn att de kommer användas väldigt flitigt under åren.

Här har ni dem, in all it’s glory:

 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Reflektion – Prisökningen på kvalitetsskor

$
0
0

De senaste åren har prisstegringen på kvalitetsskor, inte minst de brittiska, varit rätt kraftig. Anledningarna är flera, det handlar om ökade kostnader för läderinköp, och i Sverige påverkar valutakurserna mycket. Frågan är hur det här slår ut på konsumenternas beteende. Dessutom kort om att det nu är klart att och när japanske Hiro Yanagimachi kommer till Oslo.

 

Det här ämnet har det förts en intressant diskussion om i Shoegazings forum de senaste dagarna. Anledningen att det kom upp är att Skoaktiebolaget aviserat att de från 1 mars kommer att höja sina priser på Edward Green och Gaziano & Girling ganska ordentligt. 5-6 procent är på grund av prishöjningar från tillverkarna, och enligt uppgift kommer Skoaktiebolagets priser gå upp med ytterligare ungefär 7-8 procentenheter på grund av den svaga kronkursen gentemot pundet. Vi har sett samma mönster hos flera andra märken. Loake har precis höjt sina priser i Sverige, framför allt då på grund av valutakurserna, ett par Loake 1880 kostar idag cirka 2800 kronor. Crockett & Jones ligger efter senaste prishöjningen förra året på omkring 4800 SEK för Benchgrade-serien, cirka 5800 för Handgrade.
Prisstegringen för flera av de här brittiska märkena har varit rätt kraftig de senaste åren. Som exempel så kostade kostade Edward Green kring 6900 kronor när Skoaktiebolaget slog upp dörren till sin butik för drygt tre år sedan, Gaziano & Girling låg på ca 7400 kr. Efter kommande prishöjning kommer priserna ligga på ungefär 9000-9200 SEK för EG, kring 10 000 för G&G. Loake 1880 har också gått upp en del, de kostade 2400 kronor i Sverige för tre-fyra år sedan, och är nu alltså uppe på 2800.

 

Sådana här godbitar kommer snart kosta kring 10 000 kronor. Bild: Fototime

Sådana här godbitar kommer snart kosta kring 10 000 kronor. Bild: Fototime

 

Det här är nivåer som ligger klart över inflationen. Även andra europeiska märken blir dyrare, men där är prishöjningarna generellt lägre. En av anledningarna till att priserna går upp är som sagt läderpriserna. Efterfrågan på bra läder har ökat dramatiskt de senaste åren. Dels är kvalitetsskomarknaden större idag, men det här är en väldigt liten sektor, det är andra branscher som stått för största efterfrågningsökningen. Det handlar om lyxmärkena som vill ha bra läder till sina väskor och accessoarer, och som har stora ekonomiska muskler. Och även exempelvis biltillverkare som vill ha läder till säten och andra detaljer i bilarna sveper över marknaden i jakt på bra läder. Samtidigt äter vi mindre kött i Europa, inte minst kalvkött, så tillgången på bra hudar för garverierna minskar också.

Sedan när det gäller Sverige så är också valutakursen en avgörande faktor. För ett par år sedan låg 1 pund på under 10 SEK, idag ligger kursen på 12.70 SEK. Euron har också gått upp men inte lika starkt, för två år sedan låg den på ca 8.50, idag är den på 9.50.
När det gäller de brittiska märkena så påverkar också att efterfrågan på deras skor är väldigt hög. Loake, Crockett & Jones, Edward Green, Gaziano & Girling, alla de här fabrikerna går på max och de ligger ändå i vissa fall efter, med ökande väntetider för återförsäljarna som följd.

Vad gör de här prisökningarna med kundernas beteende då? Det är naturligtvis svårt att svara på. För vissa påverkar det inte alls, man har etablerat en relation och ett intresse för vissa märken, och fortsätter köpa dem även om de blir dyrare. Och när det gäller de dyraste märkena så har de många kunder som är relativt ”prisokänsliga”, om skorna kostar några 500-lappar hit eller dit spelar liksom ingen större roll. Men sedan finns det säkerligen en grupp som börjar titta på andra alternativ, som letar efter de märken där prisstegringen inte varit lika hög, där man upplever att man får ”mer för pengarna”.

 

Sveriges klart populäraste instegskvalitetssko de senaste åren har varit Loake 1880 Aldwych. Även om populariteten säkert kommer vara fortsatt hög, så upplevs det nuvarande priset på ca 2800 kr som väldigt högt för många som ska köpa sin första kvalitetssko. Bild: Loake

Sveriges klart populäraste instegskvalitetssko de senaste åren har varit Loake 1880 Aldwych. Även om populariteten säkert kommer vara fortsatt hög, så upplevs det nuvarande priset på ca 2800 kr som högt för många som ska köpa sin första kvalitetssko. Bild: Loake

 

Det område där jag personligen är mest bekymrad är när det gäller instegssko, de skor som nyligen intresserade av kvalitetsskor köper. Ofta yngre personer, kanske studenter med väldigt tajt ekonomi, som fått upp ögonen för klassiskt konstruerade skor och sparat i månader för att ha råd med ett par Loake 1880 för 2400 kronor. Nu när de ligger nästan uppemot 3000 så är tröskeln för det där första inköpet högre. I Sverige finns idag inget kvalitetsskomärke likt exempelvis Meermin som ligger på en för många rimligare prisnivå på cirka 1500 kronor. Visst kan man beställa Meermin på nätet, men det är för många bökigt, och de för dem ibland väldigt långa väntetiderna avskräcker också många. Det jag tror vi skulle behöva i Sverige är ett märke med asiatiskt tillverkade kvalitetsskor som ligger just kring 1500 kronor, som fanns lättillgängligt i butik i åtminstone Stockholm, och även på nätet. Något som kunde bli den logiska inkörsporten för den som vill prova kvalitetsskor. Det som får de att fastna i ”kvalitetsskoträsket” (som ni vet gör ju de flesta som provat just det…), som får in en på banan och leder vidare till att också prova ännu finare märken.

 

 

Jag berättade i slutet på förra året att en av japans främsta bespokeskomakare, Hiro Yanagimachi, planerade att besöka Oslo och Skomaker Dagestad. Det är nu klart att besöket blir av den 5-6 juni. Dock kommer det bli fokus på att prova ut den nya läst han tagit fram för den europeiska marknaden, snarare än att visa upp skor och ta beställningar. Han kommer ha med sig några samples, och för den som vill beställa bespoke kommer möjligheten troligen finnas. Men han kommer inte ta några MTO-beställningar, detta då ju lästen som är tänkt att köras MTO-beställningar här sedan är just den som ska provas ut. Planen är istället att med den information han får med sig från besöket nu åka hem till Japan och göra färdigt lästen, för att sedan komma tillbaka för en riktig trunk igen, troligen under hösten någon gång.

 

Läckerheter uppradade.

Skor från Hiro. Bild: Hiro Yanagimachi

 

Nyhet – John Spencer Shoes i konkurs

$
0
0

Spanska budgetmärket John Spencer ska enligt uppgift nyligen ha gått i konkurs. Märket som säljs på flera håll i Sverige har under en tid haft problem med ekonomin och legat efter med leveranser, och tillslut ska det alltså tråkigt nog inte hållit längre.

 

John Spencer var från början ett brittiskt märke grundat 1915, som precis som alla andra höll till i Northampton. På 90-talet drabbades deras fabrik av en stor brand, och originalföretaget kom aldrig på fötter igen. Istället köptes rättigheterna till John Spencer upp av spanska Sancho Boots i Almansa, och har legat som eget bolag under dem. John Spencer tillverkar randsydda skor i budgetsegmentet, kring 2000 kronor har de legat på i Sverige. Märket har varit rätt populärt här och sålts hos flera skomakare runtom i landet.

 

Plain toe derby i grain från John Spencer. Bild: John Spencer

Plain toe derby i grain från John Spencer. Bild: John Spencer

 

Sedan en tid tillbaka har det dock blivit struligare och struligare för återförsäljare av märket. Leveranser har kommit sent eller uteblivit, och representanter för företaget har varit svåra att få kontakt med. Det har gjort att många skomakare redan i höstas valde att sluta sälja märket, och vissa har reat ut skorna som de haft i lager. Så ska då John Spencer tillslut ha gått i konkurs nu efter årsskiftet. Vi får se om någon ny intressent köper upp konkursboet och fortsätter göra skorna, annars kan John Spencers saga tillslut vara all.

 

Sulstämpel som kanske inte kommer göras någon mer gång. Bild: Sarenza

Sulstämpel som kanske inte kommer göras någon mer gång. Bild: Sarenza

 

Bilden – Italigente in the making

$
0
0

Som jag berättat innan har jag börjat jobba ihop med svenskägda kvalitetsskomärket Italigente, vars semi brogue Firenze syns här där den håller på att målas för att få sin slutliga finish. I veckan har jag varit med dem ner till världens största skomässa Micam i Milano samt besökt tillverkningen av Italigente i Montegranaro i Marche-regionen, Italiens motsvarighet till Northampton. Det har varit några fantastiska dagar med väldigt mycket skor.

 

Någon gång de närmsta dagarna kommer jag publicera ett reportage från Micam med lite blandat från det som visades upp på mässan i kvalitetsskoväg. Det blir också mer från tillverkningen av Italigente senare i vår här på bloggen, något som skiljer sig väldigt mycket från fabrikerna i nämnda Northampton. Italigentes skor görs i ett garage av en äldre herre och hans dotter och son, som tar hjälp för vissa delar av tillverkningen av andra liknande små verkstäder i grannbyarna när det är moment som de inte har möjlighet att göra själva. Vi håller nu på att utveckla Italigente för framtiden, med utbud och så vidare, och en ny hemsida är nyligen lanserad som snart kommer fyllas på med fler modeller och storlekar. För en skonörd som jag är det väldigt spännande att vara med på den här sidan av kvalitetsskovärlden också.

 

Viewing all 698 articles
Browse latest View live